Premierul Keir Starmer îi îndeamnă pe britanici să susţină fără echivoc comunitatea evreiască

La un an de la atacul fără precedent al mişcării islamiste palestiniene Hamas în Israel, premierul Keir Starmer i-a îndemnat duminică pe britanici „să susţină fără echivoc” comunitatea evreiască, într-un moment în care actele antisemite s-au înmulţit puternic în Regatul Unit, informează AFP, citată de Agerpres.

„Trebuie să susţinem fără echivoc comunitatea evreiască şi să ne unim ca ţară”, a declarat liderul laburist într-un comunicat publicat cu ocazia marcării unui an de la atacul din 7 octombrie care a dus la moartea a 1.205 de persoane.

„Niciodată să nu închidem ochii în faţa urii”, a adăugat el, cu referire la explozia de acte antisemite.

Potrivit raportului unei asociaţii antirasiste, numărul de acte antisemite s-a triplat în Regatul Unit în ultimul an, cu peste 5.000 de incidente înregistrate.

Descriind 7 octombrie 2023 drept „ziua cea mai sumbră din istoria evreilor după Holocaust”, Starmer a susţinut că „durerea şi tristeţea” familiilor care au pierdut un apropiat în acest atac sângeros sunt „împărtăşite în toate casele din ţară”. „Un an mai târziu, această durere colectivă nu a scăzut şi nici nu a slăbit”, a subliniat el.

Totodată, Starmer a estimat că „nu trebuie să închidem ochii nici când civilii suportă consecinţele dezastruoase ale acestui conflict în Orientul Mijlociu” şi a îndemnat din nou la un armistiţiu în Fâşia Gaza sub asediu şi în Liban.

Ca represalii la atacul din 7 octombrie, Israelul a lansat o operaţiune militară care a făcut până acum cel puţin 41.870 de morţi în Fâşia Gaza, majoritatea civili, potrivit Hamas.

Situaţia s-a degradat şi în Liban. După zile de bombardamente intense ce au vizat mişcarea pro-iraniană Hezbollah, Israelul a lansat luni o ofensivă terestră în sudul Libanului, unul dintre fiefurile mişcării armate libaneze.

Duminică, mii de persoane s-au adunat în centrul Londrei pentru a omagia victimele atacului din 7 octombrie.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare