Florida se pregăteşte pentru un nou uragan

Un nou uragan care se îndreaptă spre Florida ameninţă să se intensifice luni, în plină controversă cu privire la ajutorul federal oferit sinistraţilor după trecerea devastatoare a uraganului Helene prin sud-estul Statelor Unite în urmă cu o săptămână, informează AFP, scrie Agerpres.

Uraganul Milton, aflat în Golful Mexic, este în prezent considerat un uragan de categoria 1 (din 5).

Se preconizează că Milton va deveni un „uragan major” (categoria 3 şi peste) luni înainte de a atinge uscatul pe coasta de vest a Floridei la mijlocul săptămânii, a avertizat Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din SUA.

Aceste previziuni ale NHC provoacă îngrijorare în Florida şi în restul sud-estului american, o mare parte din acesta fiind încă afectat de trecerea devastatoare a uraganului Helene.

„Deocamdată, suntem încă în plin proces de curăţare a daunelor provocate de Helene”, a declarat primarul oraşului Tampa, Jane Castor, pentru CNN.

Autorităţile au emis ordine de evacuare obligatorie pentru anumite părţi din comitatul Pasco şi din insula Anna Maria, de lângă Tampa, începând de luni, în timp ce o serie de alte localităţi au cerut rezidenţilor din anumite tipuri de clădiri, cum ar fi instituţiile de îngrijire pe termen lung, să evacueze.

În faţa ameninţării reprezentate de Milton, guvernatorul republican al Floridei, Ron DeSantis, a extins duminică starea de urgenţă declarată cu o zi înainte la mai multe localităţi: 51 de comitate din 67 sunt în prezent vizate.

Echipele de salvare sunt încă pe teren pentru a veni în ajutorul numeroaselor victime ale uraganului Helene, cel mai mortal care a lovit Statele Unite de la Katrina în 2005.

Helene, care a atins apogeul ca uragan de categoria 4, a făcut cel puţin 226 de morţi în jumătate de duzină de state din sud-estul ţării, dintre care cel puţin 14 în Florida, şi a provocat inundaţii devastatoare.

Încălzirea apelor mărilor şi oceanelor din cauza schimbărilor climatice face mai probabilă intensificarea rapidă a furtunilor şi creşte riscul unor uragane mai puternice, potrivit oamenilor de ştiinţă.

– „Complet pregătiţi” –

„Suntem complet pregătiţi” să facem faţă uraganului Milton, a dat asigurări duminică Deanne Criswell, directoarea agenţiei federale pentru gestionarea dezastrelor (FEMA), aflată sub tirul criticilor.

„Am început să ne pregătim pentru aceasta în urmă cu câteva zile. Vom desfăşura resurse pentru a răspunde nevoilor” populaţiei, a declarat ea într-un interviu pe ABC, precizând că echipele se află deja pe teren.

Preşedintele SUA Joe Biden i-a îndemnat duminică „pe toţi locuitorii Floridei să asculte de responsabilii locali şi să se pregătească în consecinţă”.

Reiterându-şi angajamentul de a sprijini „atât timp cât va fi necesar” regiunile sinistrate din sud-est, el a anunţat, de asemenea, în cadrul unui comunicat, desfăşurarea a 500 de soldaţi suplimentari în Carolina de Nord, statul cel mai afectat de uraganul Helene (cel puţin 118 morţi).

În total, 1.500 de soldaţi sunt mobilizaţi, alături de mii de salvatori şi de membri ai Gărzii Naţionale, o forţă de rezervă.

– Multiple zvonuri –

Această nouă ameninţare vine într-un moment în care autorităţile americane se confruntă cu un val de dezinformare cu privire la ajutorul oferit sinistraţilor.

Sâmbătă, Donald Trump a repetat acuzaţii false, potrivit cărora administraţia Biden-Harris a redirecţionat fondurile de ajutor destinate regiunilor devastate de uraganul Helene pentru a le aloca programelor destinate migranţilor.

„Este pur şi simplu ridicol şi complet fals”, i-a răspuns duminică directoarea FEMA, criticând numeroasele zvonuri care abundă pe reţelele sociale în legătură cu uraganul.

Fostul preşedinte, candidatul republican la alegerile prezidenţiale din noiembrie, acuzase în cursul săptămânii autorităţile democrate că „nu ajută în mod deliberat oamenii din zonele republicane”.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare