Rwanda începe vaccinarea împotriva bolii Marburg

Rwanda a anunţat duminică începutul campaniei de administrare a dozelor de vaccin împotriva virusului Marburg, în încercarea de combatere a unui focar al acestei boli, asemănătoare cu Ebola, care a ucis până în prezent 12 persoane în ţara est-africană, transmite Reuters, conform Agerpres.

„Vaccinarea începe astăzi, imediat”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sabin Nsanzimana, la o conferinţă de presă din capitala Kigali.

Oficialul a precizat că această campanie de vaccinare se va concentra asupra persoanelor cu cel mai mare risc, „asupra celor mai expuşi lucrători sanitari din centrele de tratament, spitale, terapie intensivă şi urgenţe, dar şi asupra contactelor apropiate ale cazurilor confirmate”.

Rwanda a primit deja transporturi de vaccinuri, inclusiv de la organizaţia Sabin Vaccine Institute.

Primul focar de febră hemoragică virală a fost detectat în Rwanda la sfârşitul lunii septembrie, de atunci fiind raportate 46 de cazuri de infectare şi 12 decese. Virusul Marburg are o rată de mortalitate de până la 88%.

Simptomele infectării cu virusul Marburg includ febră mare, dureri de cap severe şi stare de rău, care se manifestă în termen de şapte zile de la infectare, acestea fiind urmate de greaţă severă, vărsături şi diaree.

Infecţia este transmisă oamenilor de către liliecii frugivori, însă se poate răspândi ulterior de la om la om prin contactul cu fluidele corporale ale persoanelor infectate.

Tanzania vecină a înregistrat cazuri de Marburg în 2023, la fel ca şi Uganda, în 2017.

„Cu ajutorul vaccinurilor, credem că deţinem un instrument puternic pentru a opri răspândirea acestui virus”, a declarat ministrul Nsanzimana.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare