Comisia Europeană contestă decizia instanței privind transparența achiziției vaccinurilor

Executivul face apel la o hotărâre judecătorească conform căreia ar fi trebuit să ofere mai multe detalii despre contractele de cumparare a vaccinurilor, scrie Politico, conform mariustuca.ro.

Comisia Ursula von der Leyen nu va accepta afirmațiile conform cărora nu a fost suficient de transparentă cu privire la contractele sale profitabile cu vaccinul Covid-19 – chiar dacă luptă pentru a ascunde presupusele ei SMS-uri cu Pfizer.

Într-o ultimă încercare de a-și apăra poziția cu privire la ascunderea contractelor, Comisia contestă o decizie judecătorească a UE luată în iulie, au confirmat instanța și Comisia pentru POLITICO.

A doua instanță înaltă a UE, Tribunalul General al Uniunii Europene, s-a pronunțat parțial împotriva deciziei Comisiei de a ascunde o mare parte din contractele semnate între executiv și companiile farmaceutice înainte de a le pune la dispoziția publicului.

Apelul va fi judecat la cea mai înaltă instanță din Europa, Curtea de Justiție, deși încă nu a fost stabilită o dată, a declarat instanța.

În paralel, Curtea de Justiție va audia detaliile unui al doilea caz luna viitoare – așa-numita bătălie juridică „Pfizergate” privind accesul la presupusele SMS-uri între von der Leyen și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, în perioada premergătoare acordului dintre UE si Pfizer pentru a cumpara vaccinul anti-Covid19.

Ziarul The New York Times a dat în judecată Comisia anul trecut, după ce executivul UE a declarat că nu a pastrat SMS-urile căutate de ziar în baza unei cereri de libertate a informației. Acesta cerea ca mesajele SMS să fie făcute publice, argumentând că ar putea arunca o lumină asupra modului în care Bruxelles-ul și-a negociat contractele în pandemie.

Detaliile complete din ambele părți vor fi audiate în instanță pe 15 noiembrie, inclusiv dacă și de ce au fost distruse SMS-urile, a scris Financial Times.

Act de echilibru

În centrul ambelor cazuri se află necesitatea de a echilibra interesele publice și cele comerciale.

Cazul contractelor de vaccin redactate pentru a ascunde informatii a fost adus inițial în fata Tribunalului de către un grup de deputați europeni care doreau mai multe informații despre contractele pe care Comisia le-a semnat, la apogeul pandemiei, cu furnizorii de vaccin anti-COVID-19, inclusiv AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna și alții .

Ei au spus că vor să vadă documentele pentru a înțelege termenii mai detaliat.

Comisia a oferit acces parțial și a redactat documentele, spunând că acest lucru este necesar pentru a proteja interesele comerciale ale companiilor și procesul decizional.

Însă Tribunalul a susținut că Comisia nu a demonstrat cum publicarea mai multor detalii ar submina interesele comerciale ale companiilor farmaceutice si a găsit ca refuzul Comisiei de a furniza detalii personale ale oficialilor care au negociat achiziția vaccinurilor din cauza preocupărilor legate de confidențialitate nu este legal.

Se spune că europarlamentarii au demonstrat „interesul public” în identificarea acelei echipe, pentru a se asigura că nu au conflicte de interese. 

Cu toate acestea, instanța a fost de acord că anumite clauze ale contractelor erau acoperite de protecția interesului comercial, prin urmare susținând doar parțial pretențiile din proces.

„În aceste cazuri, Comisia trebuia să găsească un echilibru dificil între dreptul publicului, inclusiv al europarlamentarilor, la informare și cerințele legale care decurg din contractele COVID-19 în sine, care ar putea duce la cereri de despăgubiri cu banii contribuabililor”, se spunea în iulie.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare