Presa maghiară: Franța se pregătește în România pentru un război cu Rusia

Presa maghiară nu vede cu ochi buni un exercițiu militar de amploare care va avea loc în România, anul viitor, când mii de soldați francezi își vor testa capacitatea de intervenție în cazul unei amenințări din partea Rusiei pe flancul estic al NATO, scrie cotidianul.ro.

”Parisul se pregătește de un război mondial.  Președintele pro-război al Franței a venit deja cu  planuri alarmante în ultimul an, planuri care ar putea duce la un război intre NATO si Rusia. Emmanuel Macron nu elimină nici posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina”, scrie Magyar Memzet, într-un articol despre viitorul exercițiu Dacian Spring.

În mai 2025, mii de militari francezi vor participa la acest exercițiu din România. Scopul principal este testarea capacității de desfășurare a unei brigăzi, iar mai apoi a unei divizii în flancul estic al NATO, în cazul în care președintele Putin va ataca un stat NATO, scrie Politico.

 

”Până acum ne-am jucat de-a războiul. Însă acum avem un inamic evident și ne vom antrena cu cei împreună cu care am putea merge la război”, a declarat generalul francez Bertrand Toujouse. El a adăugat că acest exercițiu va fi un ”semnal strategic”.

Cea mai mare provocare a exercițiului va fi ca trupele franceze să ajungă în România cât mai repede. Termenul fixat este de zece zile pentru o brigadă, urmând ca apoi să fie desfășurată o întreagă divizie, de până la 25.000 de militari. Prima asemenea desfășurare a avut loc în 2022, când a fost afectată de procedurile birocratice, de controalele la frontieră și de lipsa materialului rulant adecvat pentru transportul tehnicii militare. De atunci, țările în care au fost înregistrate probleme au luat măsuri pentru a le elimina. În 2025, militarii francezi vor recurge nu numai la transportul feroviar, ci și la cel rutier și pe apă. ”Nu există încă un Schengen militar și trebuie să îmbunătățim în mod decisiv mobilitatea militară în Europa”, a spus generalul Pierre-Eric Guillot. ”Se poate să fim împiedicați încă de niște proceduri la frontiera, însă am făcut un progres important în diversificarea rutelor”, a mai spus el, citat de Politico.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare