STUDIU/ Planeta 2024-10-09 19:46:12 Plăţi directe către populaţiile vulnerabile înaintea unei catastrofe climatice, o idee care câştigă teren

Departe de birocraţia finanţelor internaţionale, o soluţie aparent simplă face progrese pentru a proteja populaţiile vulnerabile de pericolele climatice: transferarea unei sume mici de bani prin telefonul mobil, foarte repede, chiar înainte de dezastru, relatează AFP, conform Agerpres.

Confruntaţi cu inundaţii, un uragan sau un mega-incendiu, „cu cât primiţi mai repede banii, cu atât mai bine”, a explicat Ranil Dissanayake, cercetător la Centrul pentru Dezvoltare Globală.

Mai bine, banii ar trebui transferaţi înainte de dezastru: „beneficiarii îşi pot pregăti atunci cazarea, depozita mâncarea sau se pot muta în zone protejate”, a precizat el.

„Imaginaţi-vă diferenţa pe care aceasta o poate face pentru muncitorii din nordul Indiei care, dacă primesc ajutor înaintea unei canicule de 50°C, nu vor trebui neapărat să lucreze” în aceste condiţii, a menţionat cercetătorul.

Acest tip de intervenţie „preventivă”, desfăşurată de câţiva ani de către organizaţiile umanitare în alte contexte, este recomandată de experţi precum economistul francez Esther Duflo, dar este încă rar întâlnită pentru evenimentele climatice, care se anunţă din ce în ce mai intense şi frecvente.

Plăţile directe prin telefonul mobil sau prin card au fost însă deja testate.

ONU a efectuat acţiuni pilot, în Etiopia şi Somalia afectate de secetă sau în Bangladesh, unde în 2020 peste 23.000 de gospodării au primit 53 de dolari pe săptămână înainte de vârful unei inundaţii devastatoare.

„Există un consens asupra faptului că funcţionează şi că furnizarea de bani lichizi mai devreme are un beneficiu social sporit, oferind ajutor într-un moment critic”, a afirmat Ashley Pople, cercetătoare la Centrul de studii al economiilor africane la Universitatea Oxford, care a studiat cazul Bangladesh-ului.

Potrivit acestui studiu, beneficiarii ajutorului au reuşit să-şi facă provizii, dar şi să-şi adăpostească animalele, mijlocul lor de subzistenţă. Pentru gospodăriile care nu au putut beneficia de aceste ajutoare, riscul de a rămâne o zi fără hrană a crescut cu 52%.

Din 2020, programul american GiveDirectly a intervenit în Bangladesh, Republica Democrată Congo şi chiar Malawi, transferând, prin telefonie mobilă, bani către populaţiile aflate în situaţii de criză (conflict, strămutare etc.).

În timp ce Nigeria se teme de noi inundaţii în această toamnă, 20.000 de gospodării au fost preînregistrate, dintre care cele mai expuse vor primi 320 de dolari cu cel puţin trei zile înainte de vârful inundaţiei.

Pentru a le identifica, programul american, în parteneriat cu Google, se bazează pe imagini din satelit cumulate cu cartografieri ale inundaţiilor, folosind inteligenţa artificială, date administrative şi anchete pe teren.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare