Maria Zaharova, despre vizita lui Ciolacu la Chişinău: De ce a fost timid? Trebuia să spună că viitorul Moldovei nu este în UE, ci în România

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a avut un briefingul de presă, în care a vorbit şi  despre „Situaţia din Moldova”. Ea a amintit vizita premierului Marcel Ciolacu la Chişinău, la care s-a referit ironic, acuzând România că vrea să acapareze Republica Moldova. Consulatul României de la Rostov pe Don a primit notificare că trebuie închis din 14 octombrie, a anunţat Zaharova.

„În paralel, continuă vizitele în Moldova ale politicienilor și funcționarilor occidentali care militează deschis pentru „alegerea europeană”. Pe 4 octombrie anul acesta, la Chișinău, premierul român M. Ciolacu a cerut conducerii Republicii Moldova să lucreze mai activ pentru a se asigura că cetățenii „înțeleg clar că viitorul Republicii Moldova este în UE”. De ce a fost timid? El ar fi trebuit să spună așa: nu în UE, ci în România. Asta este ceea ce încearcă să obțină. Rusia, după cum spune el, „va duce țara la izolare și sărăcie”. Vedem cum Uniunea Europeană „înflorește”. Absurdul unor astfel de afirmații este că, așa cum arată istoria, ocupația românească din 1918-1940 a fost cea care a adus în Basarabia sărăcie, ruină, depopulare și împușcături în masă. Și, dimpotrivă, apartenența la Imperiul Rus și la URSS a fost marcată de prosperitatea Moldovei. Toate acestea sunt dovedite de fapte, cifre și date reale”.

 

Consulatul României la Rostov pe Don, închis din 14 octombrie

Maria Zaharova a anunţat că România a fost notificată oficial că trebuie să închidă Consulatul General de la Rostov pe Don începând cu data de 14 octombrie.

„Partea română a primit o notificare oficială, potrivit căreia Consulatul General al României la Rostov pe Don îşi încetează activitatea începând cu data de 14 octombrie a.c. Funcţiile de prestare a serviciilor consulare în circumscripţia respectivă sunt transferate Ambasadei acestei ţări la Moscova”, a anunţat Maria Zaharova.

„Acest demers este determinat de decizia părţii ruse de a denunţa acordul interguvernamental bilateral privind deschiderea oficiului consular sus-menţionat, adoptat în decembrie 2023 ca răspuns la acţiunile neprietenoase ale autorităţilor române”, a precizat purtătoarea de cuvânt.

Sursa: Știrile TVR

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare