Un robot cu trei braţe a dirijat Orchestra Simfonică din Dresda

Un robot cu trei braţe a scris o nouă pagină în istoria muzicii devenind primul astfel de dispozitiv care a dirijat un ansamblu muzical în cadrul unui concert desfăşurat duminică şi prilejuit de cea de-a 25-a aniversare a Orchestrei Simfonice din Dresda, potrivit DPA, relatează Agerpres.

Robotul-dirijor, care şi-a folosit cele trei braţe echipate fiecare cu o baghetă fosforescentă pentru a dirija orchestra şi, uneori, pentru a menţine tempouri diferite pentru grupuri de instrumentişti din cadrul orchestrei, a fost întâmpinat cu un ropot de aplauze la finalul premierei ”Robotersinfonie” (”Simfonia robotului”), un spectacol găzduit de sala de concerte Hellerau din Dresda.

Markus Rindt, directorul Orchestrei Simfonice din Dresda, a spus că proiectul robotului-dirijor a beneficiat de contribuţia unor specialişti din cadrul Universităţii Tehnice din Dresda.

Dispozitivul pentru dirijat, echipat cu şapte articulaţii, a ”învăţat” cum să ţină ritmul şi să creeze dinamică, a precizat Markus Rindt.

În cadrul unui proiect similar, anul trecut, un robot echipat cu tehnologie AI a dirijat o orchestră din Coreea de Sud. Cu toate acestea, organizatorii proiectului din Dresda au spus că muzicienii nu trebuie să se teamă că vor deveni învechiţi.

”Scopul nostru nu este să înlocuim dirijorii în viitor”, a spus Markus Rindt. În schimb, obiectivul proiectului este de a deschide noi orizonturi şi de a explora ceea ce este posibil din punct de vedere muzical cu ajutorul unui robot.

Orchestra Simfonică din Dresda şi-a celebrat cea de-a 25-a aniversare printr-un concert care a inclus muzicieni ai unor renumite orchestre din Germania şi de peste hotare, precum şi printr-o piesă contemporană, cu ritmuri complexe, compusă pentru a fi interpretată ”hibrid”, alături de un robot-dirijor.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare