ANPDCA, precizări despre cei trei minori din Hunedoara căutați de Poliție

Având în vedere cazul celor trei minori din județul Hunedoara, căutați de Poliție din data de 14 octombrie, după ce a fost semnalată dispariția lor de la locuința din satul Sântandrei (Hunedoara), în virtutea transparenței și a dreptului opiniei publice la o informare corectă, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție face următoarele precizări:

 

Cei trei minori, o fată și doi băieți, de 11, 9 și, respectiv 8 ani, sunt în continuare dați în urmărire națională de Poliție, conform codului de procedură penală, IPJ Hunedoara sesizându-se din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunilor de lipsire de libertate.

Cu trei zile înainte de dispariția copiilor, doi agenți de la Poliția Simeria însoțiți de reprezentanți ai DGASPC Hunedoara i-au vizitat pe minori la locuința în care aceștia erau găzduiți provizoriu. Vizita de monitorizare inopinată a avut loc în contextul în care, în cazul celor trei copii, în luna august, Tribunalul Hunedoara a hotărât măsura plasamentului în regim de urgență prin ordonanță președințială, stabilind plasarea acestora la Centrul de Primiri în Regim de Urgență Deva, însă copiii au refuzat permanent să meargă acolo.

Din precizările reprezentanților DGASPC Hunedoara, care au monitorizat situația copiilor, reiese că s-a ajuns la această măsură după ce, tot în luna august, ei fuseseră încredințați mamei prin sentință a tribunalului, împotriva tatălui fiind stabilit ordin de protecție. Tatăl este obligat să păstreze o distanță de 100 de metri față de copii și de mama lor, nu are voie să ia legătura cu ei nici măcar telefonic și trebuie să se prezinte periodic la secția de poliție.

 

Cu toate acestea, în cursul vizitelor de monitorizare, DGASPC Hunedoara a constatat că tatăl copiilor locuia, de fapt, în proximitatea locuinței lor, într-o rulotă auto. Istoricul conflictului dintre părinți este unul vechi, existând nenumărate neînțelegeri privind modul de exercitare a drepturilor și obligațiilor părintești, fiecare având deschise pe rolul instanțelor, în ultimii doi ani, mai multe procese prin care solicită stabilirea domiciliului copiilor la locuința proprie.

Menționăm că, timp de 10 ani, părinții au locuit împreună cu copiii în Cluj Napoca,
iar între 2021 și 2022, în Spania, la Barcelona. În iunie 2022, tatăl a revenit în România, împreună cu copiii. Ulterior revenirii în România a tatălui împreună cu copiii, între părinți s-au derulat o serie de procese civile și penale, atât în România, cât și în Spania.

 

Încă de la momentul notificării cazului și luării în evidență, DGASPC Hunedoara a dispus toate măsurile necesare asigurării protecției adecvate a copiilor, situația acestora fiind atent monitorizată de specialiștii Direcției.

De asemenea, menționăm că, în momentul localizării celor trei copii, aceștia vor fi preluați de DGASPC Hunedoara pentru a li se asigura protecția necesară, precum și pentru a li se acorda toate serviciile de suport și consiliere în vederea depășirii momentului traumatic pe care l-au traversat.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare