Nicușor Dan i-a prezentat lui Ciucă cele 20 de măsuri pe care le propune candidaţilor la alegerile prezidenţiale şi parlamentare

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, s-a întâlnit, miercuri, la Palatul Parlamentului, cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, pentru a-i prezenta cele 20 de măsuri pe care le propune candidaţilor la alegerile prezidenţiale şi parlamentare.

El a menţionat că i-a contactat în primul rând pe candidaţii partidelor de dreapta, dar că va lua legătură şi cu premierul Marcel Ciolacu.

„Aşa cum am anunţat, am venit cu cele 20 de puncte, am anunţat că mă voi întâlni cu preşedinţii de partid candidaţi la prezidenţiale. O să încep prin a mă întâlni cu cei trei candidaţi de dreapta: domnul Ciucă, doamna Lasconi, domnul Orban: după care, cu ceilalţi candidaţi”, a arătat edilul general, într-o declaraţie acordată presei, la Palatul Parlamentului.

În ce priveşte referendumul pe care intenţionează să îl convoace pe data de 24 noiembrie, edilul general a precizat că de-a lungul ultimilor 20 de ani, Primăria Capitalei a fost subfinanţată şi s-a confruntat cu un „deficit de dezvoltare”. Totodată, „modul în care s-a construit” în Bucureşti afectează traficul, iar din acest motiv este necesar ca autorizaţiile să fie eliberate de Primăria Capitalei, pentru a restabili „legalitatea şi dezvoltarea echilibrată”, a spus el.

Nicuşor Dan a precizat că este de înţeles o eventuală opoziţie a primarilor de sector la propunerile sale, dar că interesul bucureştenilor trebuie să fie prioritar.

„Şi eu dacă aş fi primar de sector, aş face la fel. Întrebarea este ce e mai bine pentru bucureşteni. (…) Haideţi să ne uităm care a fost bugetul pe 2023. Noi am avut 6 miliarde, din care 3 le-am dat pe subvenţii, deci am rămas cu 3 miliarde, iar primăriile de sector au avut 9 miliarde. Deci, raportul real a fost 3 miliarde la 9 miliarde, în condiţiile în care noi avem marile lucrări de infrastructură – spitale, semafoare, iluminatul public, teatrele. Ei au şcolile, curăţenia stradală”, a explicat el.

Nicuşor Dan a mai precizat că în actualul Consiliu General există o majoritate formată din USR, PNL şi PMP, iar noul Consiliu General va începe să funcţioneze peste aproximativ două săptămâni. El nu a exclus posibilitatea introducerii şi altor întrebări la referendum, la propunerea reprezentanţilor PSD.

„Aud prima dată chestiunea aceasta. Depinde de întrebare. Desigur… (…) Formalismul este că primarul propune un proiect de hotărâre de Consiliu, care cuprinde întrebările; sau o treime dintre consilieri – PSD are o treime dintre consilieri – iar în condiţiile în care majoritatea din Consiliu aprobă…”, a mai spus el.

Nicuşor Dan a convocat o şedinţă a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, pentru a decide în ceea ce priveşte oportunitatea convocării unui referendum local. Cele două întrebări la care bucureştenii vor fi invitaţi să se pronunţe prin „DA” sau „NU” sunt următoarele:

* „Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?”

* „Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?”.

De asemenea, pe 3 octombrie, Nicuşor Dan a anunţat 20 de măsuri pe care urmează să le prezinte candidaţilor la alegerile prezidenţiale şi parlamentare. Edilul general a menţionat va solicita întâlniri cu candidaţii pentru a afla dacă ei susţin sau nu aceste obiective.

Sursa: AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare