Număr record de femei candidate la alegerile legislative din Japonia

Un număr record de femei candidează la alegerile parlamentare din Japonia, programate să se desfăşoare la sfârşitul acestei luni, deşi ele încă reprezintă mai puţin de un sfert din numărul total al candidaţilor, a informat miercuri presa locală, citată de AFP, conform Agerpres.

Noul premier Shigeru Ishiba, în funcţie de la începutul lunii octombrie, a anunţat săptămâna trecută dizolvarea camerei inferioare a Parlamentului şi a convocat alegeri pentru 27 octombrie în încercarea de a-şi consolida mandatul.

Japonia nu a avut niciodată un prim-ministru femeie, iar Shigeru Ishiba a învins la limită în alegerile pentru a deveni şeful Partidului Liberal Democrat (PLD, dreapta conservatoare) una dintre puţinele femei politice de prim plan, naţionalista radicală Sanae Takaichi.

Dintre cei 1.344 de candidaţi care şi-au lansat marţi campania pentru a încerca să cucerească unul din cele 465 de mandate de parlamentar puse în joc, s-a înregistrat un număr record de 314 femei (23%), potrivit ziarelor Yomiuri şi Asahi.

Eforturile premierului Ishiba de a încuraja femeile să candideze – în locul unor foşti parlamentari implicaţi într-un scandal de finanţare politică în unele cazuri – sunt unul din motivele acestei creşteri, potrivit presei japoneze.

Recordul anterior a fost de 229 de femei, la alegerile legislative din 2009.

Japonia este afectată de inegalităţi puternice de gen, în special în politică şi în poziţiile de conducere corporative. Diferenţa salarială dintre bărbaţi şi femei este şi ea foarte semnificativă, iar ţara ocupă locul 118 din 146 în raportul 2024 al Forumului Economic Mondial privind inegalitatea de gen.

Guvernul Ishiba are 20 de portofolii, dintre care doar două sunt deţinute de femei.

Actualul guvern şi-a stabilit obiectivul ca 35% dintre candidaţii la camera inferioară a Parlamentului să fie femei până în 2025, faţă de 18% în 2017.

În Japonia,”partidele politice, dominate de bărbaţi, nu sunt deschise la minte, aşa că este dificil să găseşti candidate de sex feminin”, a declarat recent pentru AFP Momoko Nojo, directoarea organizaţiei No Youth No Japan.

„Multe femei se ocupă şi de sarcinile casnice şi este dificil să ai o carieră în politică în timp ce ai grijă de familia ta”, a adăugat Momoko Nojo.

Un comitet al ONU pentru egalitatea de gen analizează în prezent drepturile femeilor în Japonia şi este de aşteptat să facă recomandări guvernului japonez în urma unei întâlniri care va avea loc joi la Geneva.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare