Sinodul Mitropolitan a aprobat slujbele pentru Sf. Cuv. Arsenie Boca de la Prislop, Sf. Preot Mucenic Constantin Sârbu și Sf. Preot Mărturisitor Ilie Lăcătușu

Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei s-a întrunit joi la București. Pe agenda ierarhilor au figurat aprobarea mai multor texte liturgice și introducerea în calendar a unui sfânt de origine dacoromană care i-a fost ucenic Sf. M. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, informează Basilica, conform activenews.ro.

Textele slujbelor pentru Sf. Cuv. Arsenie de la Prislop, Sf. Preot Mucenic Constantin Sârbu și Sf. Preot Mărturisitor Ilie Lăcătușu au fost analizate de Comisia Liturgică a Arhiepiscopiei Bucureștilor și transmise către eparhiile din Mitropolia Munteniei și Dobrogei înaintea Sinodului Mitropolitan.

Eparhiile au trimis propuneri de îmbunătățire până miercuri, 23 octombrie, care au fost introduse în varianta finală. Astfel definitivate, variantele finale vor putea fi discutate și aprobate vineri de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

„Vreau să vă felicit pe toți cei care ați contribuit. Este pentru prima dată când s-a lucrat atât de eficient și într-un timp foarte scurt, deoarece între Sinodul Mitropolitan și Sinodul Patriarhal sunt câteva ore distanță”, a spus Părintele Patriarh Daniel, care, în calitate de Mitropolit al Munteniei și Dobrogei, a prezidat întrunirea.

Membrii Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei au mai aprobat textele liturgice (Sinaxar, Tropar și Condac) pentru Sf. Mc. Lup din Tesalonic, în vederea  înscrierii lui în Calendarul ortodox, cu zi de pomenire în 27 octombrie.

„Există un Sfânt Mucenic Lup pomenit în 23 august, dar acela este Sfântul Mucenic Lup din Novae”, a explicat Părintele Patriarh Daniel. „Din Sinaxarele Sfântului Dimitrie de la Tesalonic, l-am identificat pe acesta ca fiind diferit, întrucât era un ucenic al Sf. M. Mc. Dimitrie.”

Preafericirea Sa a mai precizat că Sf. Lup din Tesalonic trebuie să fi fost dacoroman, dacă nu a folosit numele grecesc de Lykos (Lup), ci un nume în versiune latină, Lupus, cu varianta Lupos. Lui i-a încredințat Sf. M. Mc. Dimitrie averile înainte de moarte, ca să le împartă săracilor.

„Aveau mulți dacoromani numele de Lupus, fiindcă era și steagul, simbolul dacilor. Steagul lor era un lup de metal care șuiera când bătea vântul,” a explicat Părintele Patriarh Daniel.

„După ce a fost ucis cu sulița Sfântul Dumitru, Sfântul Mucenic Lup a muiat o parte din haina lui în sânge și cu ea a vindecat mai târziu o mulțime de bolnavi. A mărturisit pe Hristos și, în cele din urmă, din porunca împăratului, a fost și el martirizat.”

Acesta este motivul pentru care ziua de pomenire a sfântului a fost aleasă în preajma celei de pomenire a Sf. M. Mc. Dimitrie. În ultima parte a întrunirii, membrii Sinodului Mitropolitan au discutat aspecte administrative introduse pe agendă la solicitarea Arhiepiscopiei Bucureștilor, mai infomează Basilica.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare