Charles Michel susţine că liderii UE vor purta discuţii despre viitorul relaţiilor cu Israelul

Relaţiile UE-Israel vor fi examinate mai îndeaproape în viitor, a declarat preşedintele Consiliului European Charles Michel într-un interviu pentru European Newsroom, o asociaţie de agenţii europene de ştiri din care face parte şi dpa, transmite Agerpres.

Mai curând sau mai târziu „va exista o dezbatere mai serioasă”, a declarat Michel în interviul pentru enr care a avut loc joi, indicând Acordul de Asociere UE-Israel drept unul dintre subiectele care vor fi analizate.

Preşedintele Consiliului European a răspuns astfel unei întrebări privind acuzaţiile că UE nu reacţionează la încălcarea drepturilor omului şi a legii internaţionale de către Israel la fel cum face în cazul Rusiei.

Dacă UE vrea să-şi dezvolte o influenţă globală, blocul trebuie să evite capcana standardelor duble, a spus Michel. El a subliniat că blocul comunitar a cerut în mod consistent ca legea internaţională să fie respectată.

Dacă UE nu va reuşi să facă acest lucru, blocul îşi va pierde capacitatea „de a convinge restul lumii” că ceea ce face Rusia în Ucraina este greşit, a spus Michel.

Michel a recunoscut totuşi, dificultăţile în a determina 27 de state membre să fie acord asupra unei evaluări comune a ceea ce este în conformitate cu legea internaţională şi ce nu.

Potrivit lui Michel, mai mulţi lideri UE au ridicat chestiunea Acordului de Asociere cu Israelul la summitul UE de săptămâna trecută de la Bruxelles. El a notat că miniştrii de externe ai UE discută deja despre acordul comercial.

În contextul criticilor privind comportamentul Israelului în ofensivele sale din Fâşia Gaza şi Liban, drept răspuns la atacurile teroriste ale Hamas şi Hezbollah, Charles Michel crede că sunt posibile discuţii la nivel înalt în cadrul UE privind eventuale restricţii asupra cooperării politice şi economice cu Israelul.

Spania şi Irlanda cu cerut deja Comisiei Europene să evalueze respectarea de către Israel a legii internaţionale şi a drepturilor omului în conformitate cu acordul comercial UE-Israel.

Acordul de Asociere între UE şi Israel acoperă industria, energia, transportul şi turismul, notează dpa.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare