Sebastian Burduja: România rămâne aliatul și partenerul de nădejde pentru Republica Moldova și Ucraina, în condițiile agresiunii criminale a Federației Ruse

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că România rămâne aliatul și partenerul de nădejde pentru Republica Moldova și Ucraina, în condițiile agresiunii criminale a Federației Ruse.
”România rămâne aliatul și partenerul de nădejde pentru Republica Moldova și Ucraina, în condițiile agresiunii criminale a Federației Ruse în regiune și a presiunilor în creștere pe care frații noștri de peste Prut le resimt. Iar agresivitatea manifestată de Rusia în regiune nu se traduce doar în gloanțe, moarte și distrugere, ci și în frig și întuneric. Este o datorie pe care ne-o menținem, aceea de a fi alături de frații noștri.
Iar în lumina eforturilor pe care le facem, astăzi a fost organizată la Iași întâlnirea trilaterală România – Republica Moldova – Ucraina, unde s-au discutat măsuri pentru asigurarea securității energetice regionale. Într-un context extrem de dificil încercăm, toate cele trei state, să asigurăm o ”normalitate” energetică a regiunii, acces la curent și căldură, pentru gospodării și mediul economic, cu atât mai mult cu cât ne pregătim să intrăm în iarnă.
România este deja interconectată cu Republica Moldova (prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău) și Ucraina (prin gazoductul Isaccea-Orlovka), ceea ce a fost extrem de important în situația de necesitate din ultimii ani. Doar în perioada 14 octombrie 2022 – 28 februarie 2023, România a furnizat, în condiții comerciale, peste 500.000 MWh Republicii Moldova, dintre care aproximativ 20.000 MWh reprezintă energie de urgență acordată în lunile de iarnă.
Înțelegem foarte bine presiunea care există acum și Transgaz lucrează cu operatori din Republica Moldova, Ucraina și Slovacia pentru a dezvolta coridorul vertical de transport al gazelor naturale dinspre Grecia către nord, inclusiv către Ucraina și Republica Moldova, asigurând rute alternative de aprovizionare. În paralel, ne coordonăm pentru a asigura capacități de stocare și transport necesare în sezonul rece.
România își face treaba la granița de Est a Uniunii Europene, pentru a asigura securitatea energetică a regiunii. Important este ca peste tot să existe aceeași determinare. Presiunile din zona de Est vor continua, situația de securitate este gravă.
Interconectările la nivel european – dezvoltarea și întreținerea lor – sunt o obligație, nu un moft. Doar așa vom avea o piață unică de energie viabilă, cu prețuri corecte la energie în toate statele UE și ne vom putea ajuta unii pe alții, atunci când situația o cere. Înainte, împreună!

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare