Biserica Ortodoxă Română (BOR) regretă că autoritățile de la Kiev au „amânat nejustificat, pe termen neprecizat” înființarea Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) „a luat act cu regret de faptul că autoritățile ucrainene au amânat nejustificat, pe termen neprecizat, recunoașterea juridică a Asociației religioase „Biserica Ortodoxă Română din Ucraina”, deși aceasta din urmă îndeplinește toate condițiile solicitate de legislația ucraineană în vigoare, și a aprobat continuarea demersurilor către autoritățile publice centrale din România și Ucraina pentru soluționarea acestei solicitări legitime”, informează un comunicat de presă al Patriarhiei Române, trimis redacției, scrie r3media.ro.

Luarea de poziție a BOR vine în contextul în care pe 25 octombrie a avut loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Amintim că BOR a luat decizia de a (re)înființa filiala sa din Ucraina în februarie, acum mai bine de opt luni.

Între timp, toate structurile bisericești din Ucraina s-au manifestat împotriva deciziei. De la Biserica Ortodoxă a Ucrainei – susținută de regimul de la Kiev – până la Biserica Ortodoxă Ucraineană (fostă sub aripa Patriarhiei Moscovei), toată lumea a criticat decizia Bisericii Române de a se reuni cu credincioșii de care a fost ruptă în 1940 și apoi 1944.

Mai mult, ostilitatea Kievului față de români a continuat. Recent, autoritățile de stat au confiscat Capela Mitropolitană din Cernăuți, stârnind protestele comunității românești din Ucraina dar și ale Patriarhiei Române.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare