Mai multe state lansează o coaliţie pentru natură în contextul avertizărilor privind extincţia omenirii

Columbia a lansat marţi, în cadrul Conferinţei ONU privind biodiversitatea (COP16), o coaliţie cu alte 20 de state care încearcă să facă ”pace cu natura”, în timp ce liderii lumii au avertizat că distrugerea rapidă a mediului riscă să ducă la extincţia omenirii, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Summitul COP16, la care participă aproape 200 de ţări şi care este în plină desfăşurare în oraşul înconjurat de munţi Cali, în Columbia, are drept obiectiv găsirea unei modalităţi prin care să oprească declinul naturii până în 2030, în contextul activităţilor umane care provoacă dispariţia habitatelor, schimbări climatice, poluare şi distrug biodiversitatea.

Coaliţia include ţări de pe patru continente, printre care Mexic, Suedia, Uganda şi Chile, însă niciun stat din regiunea Asia-Pacific.

Coaliţia este deschisă statelor care agreează un set de principii destinat să schimbe relaţia umanităţii cu natura şi care promovează convieţuirea în armonie cu mediul.

Setul de principii include dirijarea unor fonduri către conservare şi dezvoltare sustenabilă, cooperare internaţională şi mobilizarea întregii societăţi spre conservarea naturii.

În deschiderea reuniunii de marţi din cadrul COP16, la care au participat şase preşedinţi şi peste 100 de miniştri ai unor guverne, liderii au avertizat că prin distrugerea naturii, omenirea se sinucide.

”Am început era extincţiei umane. Nu cred că exagerez”, a declarat preşedintele Columbiei, Gustavo Petro.

Preşedintele columbian a spus că omenirea nu poate aştepta ca salvarea naturii să fie profitabilă, iar piaţa nu va salva oamenii, adăugând că valoarea vieţii ar trebui să fie mai presus de bani.

”Natura este viaţă. Şi cu toate acestea ducem un război împotriva ei. Un război pe care nu-l poate câştiga nimeni”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres. ”Aşa arată o criză existenţială”, a adăugat el.

Liderii au spus că COP16 ar putea fi un moment de cotitură pentru conservarea mediului întrucât summitul încearcă să implementeze 23 de obiective destinate stopării distrugerii biodiversităţii până în 2030, aşa cum au fost stabilite în Cadrul global pentru biodiversitate Kunming-Montreal, care include mobilizarea a 200 de miliarde de dolari anual pentru conservarea şi prezervarea a 30% din suprafaţa Terrei.

Statele participante erau marţi departe de a ajunge la un acord privind modalitatea de implementare a unei agende vaste, ajungând într-un impas în ceea ce priveşte sporirea surselor de finanţare. Doar câteva state au anunţat noi angajamente de milioane de dolari destinate unui fond global privind biodivesitatea, sume insuficiente în comparaţie cu miliardele de dolari necesare, potrivit observatorilor.

”Astăzi ne putem schimba”, a spus preşedintele Ecuadorului, Daniel Noboa. ”Vreau să cred că ne putem schimba şi că lumea nu o să se sfârşească”, a adăugat el.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare