Poliţia federală a detectat cu 13% mai puţine treceri ilegale la frontierele terestre ale Germaniei în primele trei săptămâni de la începerea controalelor permanente, comparativ cu intervalul precedent de trei săptămâni, conform cifrelor preliminare date publicităţii joi de către autorităţi, informează joi dpa, transmite Agerpres.
Astfel, au fost identificaţi 3.464 de străini care au încercat să pătrundă ilegal în Germania în perioada 16 septembrie – 6 octombrie, conform datelor furnizate de poliţia federală. Dintre aceştia, 2.073 au fost întorşi la graniţă.
În perioada 26 august – 15 septembrie au fost înregistrate 3.984 de intrări neautorizate şi un total de 2.353 de refuzuri.
Datele au fost făcute publice în urma unei solicitări parlamentare formulate de deputata Clara Bunger, de la partidul de extremă stânga Die Linke.
Poliţia federală realizează verificări la graniţele terestre ale Germaniei cu Franţa, Luxemburg, Belgia, Regatul Ţărilor de Jos şi Danemarca începând cu 16 septembrie.
Controale aleatorii sunt efectuate la graniţele cu Polonia, Cehia şi Elveţia de la jumătatea lunii octombrie 2023, ele fiind introduse la graniţa cu Austria încă din toamna anului 2015.
Cu toate acestea, nu este verificat fiecare călător.
De la introducerea controalelor permanente, numărul intrărilor neautorizate a crescut la graniţele cu Luxemburg, Belgia şi Regatul Ţărilor de Jos.
La graniţa cu Franţa, unde au fost introduse deja verificări temporare anul acesta în contextul Campionatului European de fotbal, găzduit de Germania, s-a observat o scădere uşoară a intrărilor neautorizate, de la 766 la 567, în intervalul de timp raportat.
În general, controalele la frontieră contravin prevederilor privind libera circulaţie a persoanelor prevăzute în Acordul Schengen.
Ministrul german de Interne, Nancy Faeser, a justificat introducerea controalele permanente la toate frontierele terestre invocând Comisia Europeană, care a spus că acestea sunt necesare din cauza migraţiei neregulamentare, a infracţionalităţii transfrontaliere şi pentru a proteja împotriva teroriştilor islamişti.
Poliţia germană consideră o intrare ca fiind neautorizată dacă un străin încearcă să treacă graniţa fără a avea un permis de şedere valabil. Potrivit guvernului federal, refuzul intrării este permis numai în cazul în care cineva nu prezintă o cerere de azil sau dacă este vizat de o interdicţie temporară de reintrare. Refuzul se aplică, de exemplu, dacă cineva a fost deportat anterior sau în cazul persoanelor care provin din aşa-numitele ţări de origine sigure dacă cererea lor de azil a fost deja considerată „vădit nefondată” acolo. Refuzurile nu sunt posibile fără controale permanente direct la frontieră.
În general, numărul imigranţilor ilegali care sosesc în Europa a scăzut. Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (FRONTEX) a raportat o scădere cu 42% a intrărilor neautorizate, în primele nouă luni ale acestui an fiind înregistrate aproximativ 166.000 de astfel de cazuri.
Deputata Clara Bunger de la Die Linke a îndemnat-o pe ministrul de Interne, Nacy Faeser, să elimine controalele interne la frontieră. „Ea nu va câştiga competiţia politică cu dreapta despre cine se presupune că păzeşte mai bine graniţele”, a spus Bunger.
sursa – AGERPRES