Jurnalistul Dinu Popescu lansează prima sa carte de poezii, volumul „Pierduți în Poezie”, în cadrul unui eveniment vibrant, cu muzică, umor și invitați aparte.
„Bună, drag iubitor de literatură,
Te așteptăm duminică, 3 noiembrie, de la ora 16:00, la lansarea oficială a volumului Pierduți în Poezie, o colecție de poeme rafinate,complexe și surprinzătoare, scrisă de jurnalistul și scriitorul român Dinu Popescu, la cafeneaua The Coffee Shop Constituției (cea mai frumoasă stradă pentru plimbarea duminicală), aflată peste drum de Palatul Parlamentului.
În aceste pagini vei găsi 140 de poeme structurate în trei capitole ce surprind – da, ai ghicit – nuanțele complexe ale realității noastre: „NAȘTEREA”,„ ODA IUBIRII” și „ÎN FAȚA MORȚII”. Nu ne ferim de dileme existențiale, de ironii subtile și, mai ales, de stropul de „nihilism poetic”, cum îl numește chiar autorul.
Pe parcursul carierei sale în presă, Dinu Popescu a trecut prin majoritatea formelor de expresie posibile: de la nopți întregi de dezbateri la OTV, unde a participat ca invitat permanent al emisiunii Dan Diaconescu Direct, până la zile interminabile în teren, în calitate de reporter (Antena 1, Antena 3), a fost editor-corespondent al postului Aleph News și realizator al formatelor Presa în 60 de minute, Rezumatul Săptămânii, Noapte Bună, România! și Zâmbetul Democrației (împreună cu Mugur Mihăescu). În 2022, dorind să iasă din rutina știrilor și să trăiască experiența unei emisiuni de divertisment, a participat ca… „ispită” în cel mai popular reality-show din România, Insula Iubirii (Sezonul 6). În prezent, este invitat permanent la Culisele Statului Paralel (Realitatea PLUS), realizator al emisiunii ANTISISTEM (PUBLIVE) și moderator al podcastului DISCUȚII TABU (alături de Mădălina Buhat).
Azi, după toate aceste experiențe în presă și cu un controversat roman devenit bestseller în palmaresul literar (Playboy: o incursiune într-o lume interzisă, Stylished Books, 2021), revine în fața publicului cititor, de data asta cu primul volum 100% poetic. Un volum unde satira, filosofia nihilistă și pasiunea pentru literatură se îmbină între coperțile groase în moduri inextricabile.
Ce spun cei care au citit deja volumul?
<<Poeziile lui Dinu Popescu reflectă o lume interioară complexă și ne invită, de fiecare dată, să descoperim tăceri și ecouri ale condiției umane. Un poet unic, cu abilitatea de a transforma observațiile sale în artă, oferindu-ne nu doar versuri, ci o profundă meditare asupra sufletului.>> (CEZAR – POETUL.RO)
<<Clasic prin excelență la nivelul formei poetice și avangardist în detalii de conținut deopotrivă, iubitor al vremurilor trecute, în general, și îndrăgostit de eleganța apusă a lumii de demult, în particular, Dinu Popescu și-a construit deja biografia autorului liber în spirit, pregătit oricând să moară frumos, doar pentru a demonstra că fatalitatea nu este un motiv de temere („- Cu ce ne ocupăm în viață?/ – Învățăm să murim”), ci un „raison d’être” preferabil oricărei emfaze infatuat-glorioase de final.>> (prof. MARIAN URSU)
<<Dinu Popescu scrie poezie în stil clasic, iar temele sunt profunde și diverse. Mai mult decât atât, acest tânăr-bătrân are un condei aspru, când e vorba să demaște nereguli. Nu se sfiește să strige adevăruri, nu închide ochii, cum procedează majoritatea în ziua de azi, se documentează, argumentează, aduce dovezi în sprijinul afirmațiilor sale. Nu e greu să-l descoperi pe Dinu, mai greu e să ții pasul cu el și cu cei care pot aduce o schimbare în bine.>> (MARIA SIMION)
La acest eveniment, într-o atmosferă boemă (deci degajată, de cenaclu), investigăm împreună De ce ne atrage poezia?, Ce e „nihilismul” în versuri?, Cum să scrii autentic fără să devii patetic?. Vom explora aceste subiecte, alături de autor și invitații săi speciali – critici literari, artiști îndrăgiți (nu suntem siguri că ei se consideră „îndrăgiți”, dar vor afla duminică, pe 3 noiembrie), oameni de televiziune și nu numai.
Evenimentul este prezentat de nimeni altul decât Sorin Poclitaru, poet cu condei aparte, maestru al ironiei lirice (și nu doar atât), prezența sa fiind garanția unei după-amiezi memorabile!
Vino pregătit pentru discuții filosofice, momente muzicale și umoristice, artă și vin. Eveniment organizat de #BOEMA21: Arta pentru totdeauna.
Ce zici, ne vedem? Duminică, 3 noiembrie, ora 16:00, la The Coffee Shop Constituției.
NE VEDEM? (Dinu Popescu)
Ne vedem într-o joi, pe la 5 sau la 6?
La localul din colț, îmbâcsit de tutun.
Ne vedem să-nviem amintiri printre vase;
Doi copii plini de riduri și sărutul de scrum.
Ne vedem într-o marți, ne vedem doar o oră?
O plimbare prin parc și sărutul frugal.
Ne vedem într-o luni, un poet te adoră,
Sta-vom îmbrățișați pe nisip, pe vreun mal.
Ne vedem într-o miercuri, la un film, știi locația,
Cinemaul ne-așteaptă în același complex,
Ne vedem și vom râde, ți-amintești, știi senzația,
Ne vom ține de mână într-un murmur perplex.
Ne vedem într-o vineri, sâmbătă dimineața?
Hai mai bine la noapte, hai mai bine acum.
Ne vedem, da, iubire? Fiindcă vreau să-mi văd fața,
E brăzdată de riduri și murdară de scrum.
Ne vedem poate ieri, ne vedem poate mâine,
Ne vedem, dar cu „dacă”, ne vedem, de-om putea,
Ne vedem, nu poimâine, ne vedem răspoimâine,
Ne vedem, ne-om vedea, oare ce-ar mai conta?
Ne vedem, hai în club, ne vedem să dansăm!
Ne vedem, este viscol, ne udăm, este ploaie…
Hai mai bine la mine, hai un joc să jucăm
Și să dormi în aceeași tremurândă odaie.
Ne vedem, eu în tine, simte, încă mă simți,
Ne vedem, tu pe tine, însă numai prin mine,
Ne vedem și-ncă asta te mai scoate din minți,
Ne vedem și e zgomot, ne vedem, sunt ruine.
Ne vedem printr-un geam care sfâșie timpul,
Ne vedem prin oglinda unor ani ce-au trecut,
Eu te văd, tu mă vezi și ne doare cuvântul
Cel din urmă rostit când noi doi ne-am pierdut.
Ne vedem în memorie, ne vedem într-o poză,
Ne vedem noi pe noi? Recunoaștem puțin,
Ne cuprinde regretul, vai, ce metempsihoză,
Trecem noi, trece timpul, iată, azi iar murim.
Ne vedem pe dincolo, ne vedem printr-o Stea,
Te găsesc, Galatee, ne-om vedea undeva…”