Prim-ministrul australian Anthony Albanese a anunţat joi că doreşte să interzică accesul la reţelele sociale pentru persoanele sub 16 ani, o măsură menită să sancţioneze giganţii tehnologici criticaţi pentru că nu protejează suficient utilizatorii vulnerabili, informează AFP, citată de Agerpres.
„Este (o măsură) pentru mame şi taţi. Reţelele sociale fac mult rău copiilor şi am decis să pun capăt acestui lucru”, a declarat şeful guvernului jurnaliştilor.
Prim-ministrul anunţase un proiect în acest sens în septembrie, însă vârsta minimă nu fusese încă stabilită.
Liderul laburist a precizat că măsura va fi prezentată liderilor statelor şi teritoriilor australiene în această săptămână, înainte de a fi supusă Parlamentului la sfârşitul lunii noiembrie.
Companiile de tehnologie şi reţelele sociale vor avea responsabilitatea de a se asigura că utilizatorii au vârsta cerută – sub sancţiunea unor amenzi -, a subliniat Albanese, mai degrabă decât părinţii care „îşi fac griji pentru siguranţa copiilor lor online”.
„Responsabilitatea nu va aparţine părinţilor sau tinerilor. Nu vor exista sancţiuni pentru utilizatori”, a precizat el.
O propunere anterioară de introducere a unei limite de vârstă pentru reţelele sociale a beneficiat de un sprijin larg din partea întregului spectru politic din Australia.
Platformele vor avea un termen de un an pentru a se pregăti.
Meta, compania-mamă a Instagram şi Facebook, a declarat că va implementa „orice limită de vârstă” pe care guvernul australian „ar dori să o introducă”.
Însă, Antigone Davis, responsabilă cu securitatea globală la gigantul tehnologic, a declarat că Australia ar trebui să reflecteze cu atenţie asupra modului în care aceste restricţii vor fi puse în aplicare.
Albanese a subliniat că algoritmii reţelelor sociale afişează conţinuturi nepotrivite pentru copii şi adolescenţi.
„Pe (telefonul) meu apar lucruri pe care nu vreau să le văd. (Imaginaţi-vă) un copil vulnerabil de 14 ani”, a declarat şeful guvernului.
Cu toate acestea, experţii au pus la îndoială fezabilitatea tehnică a unei astfel de măsuri. „Ştim deja că metodele actuale de verificare a vârstei nu sunt fiabile, sunt prea uşor de ocolit sau prezintă riscuri pentru viaţa privată a utilizatorilor”, a indicat Toby Murray, cercetător la Universitatea din Melbourne.
Pe de altă parte, mai multe ţări şi teritorii au decis să impună o vârstă minimă pentru accesul la platforme.
În statul american Florida, o lege va intra în vigoare în ianuarie, pentru a interzice persoanelor sub 14 ani să-şi deschidă un cont, în timp ce Spania a adoptat în iunie o lege care interzice accesul persoanelor sub 16 ani. În ambele cazuri, metoda de verificare a vârstei nu a fost încă stabilită.
China, care restricţionează accesul la social media pentru minori din 2021, solicită identificarea printr-un document de identitate. Persoanele sub 14 ani nu pot petrece mai mult de 40 de minute pe zi pe Douyin, versiunea chineză a TikTok, iar timpul de joc online al copiilor şi adolescenţilor este limitat.
sursa – AGERPRES