Premierul Marcel Ciolacu a declarat la deschiderea Forumului economic, la Londra că interesul său, ca premier, este să reducă numărul românilor care pleacă la muncă în străinătate. Pentru asta îmi doresc ca astăzi să reușim împreună să convingem tot mai mulți șefi ai marilor companii britanice că România este o țară foarte bună pentru investiții, a spus el.
Discursul susținut de premierul Marcel Ciolacu la deschiderea Forumului economic, Mansion House, Londra:
- ” Domnilor și domnilor, sunt deosebit de onorat să deschid acest forum alături de Lord Mayor și de reprezentanții mediului de afaceri românesc și britanic. Este momentul perfect ca după 17 ani de la ultima vizită a unui prim-ministru român în Marea Britanie să dăm un semnal puternic că suntem pregătiți să dăm o nouă dimensiune dialogului nostru strategic.
Organizarea acestui Forum Economic bilateral trebuie să reprezinte punctul de inflexiune pentru ca parteneriatul strategic româno-britanic, început acum mai bine de 20 de ani, să-și găsească o aplicare mult mai concretă în ceea ce privește investițiile și proiectele economice comune.
Doamnelor și domnilor, este o realitate faptul că dialogul bilateral, excelent la toate nivelurile, are la bază prietenia româno-britanică, îndelungată și profundă, clădită în timp și consolidată grație dialogului permanent. Sunt legături istorice solide, dar cred că în prezent cea mai importantă conexiune este dată fără îndoială de numeroasa comunitate românească de aici.
Peste 1,2 milioane de români au ales să trăiască, să studieze sau să muncească în Regatul Unit. Sunt oameni care contribuie activ la dezvoltarea societății și economiei britanice, oameni care excelează atât la nivel academic, cât și profesional, comunitatea românească fiind bine integrată în multe sectoare importante, cum ar fi sistemul financiar-bancar, mediul antreprenorial, sistemul sanitar, zona construcțiilor sau IT.
Astfel, limba română a ajuns în topul celor mai vorbite trei limbi din Anglia și Țara Galilor. Este un motiv de mândrie pentru noi, dar în același timp suntem conștienți că economia României are nevoie de oameni profesioniști, serioși, pe care orice companie se poate baza.
De aceea, o spun direct, așa cum spui unor prieteni: interesul meu ca premier este să reduc numărul românilor care pleacă la muncă în străinătate și pentru asta îmi doresc ca astăzi să reușim împreună să convingem tot mai mulți șefi ai marilor companii britanice că România este o țară foarte bună pentru investiții. În acest fel, avem o relație win-win. Dumneavoastră găsiți noi oportunități de dezvoltare în România, iar noi ne păstrăm forța de muncă acasă și creștem economia locală.
De altfel, în ultimii ani, dezvoltarea economiei românești a dus nivelul veniturilor din multe industrii aproape de media europeană. Sunt domenii în care chiar am putea depăși acest nivel. Avem salarii și de 2-3000 de euro pentru ingineri, dar și pentru alte categorii profesionale. Construim autostrăzi, spitale și școli moderne, creștem calitatea serviciilor publice.
Distinși participanți, avem puterea să ducem relațiile economice la un nou nivel, pentru că toate cifrele sunt de partea noastră. De exemplu, comerțul bilateral a crescut în ultimele șapte luni ale anului cu aproximativ 9%. Mai mult, în actualul context global foarte complex, legat de producția energetică durabilă, nu pot să nu salut interesul Regatului Unit pentru România. Dintre investițiile majore pe piața românească, aș oferi exemplul Rezolv Energy, care, prin investiția de la Arad, vor construi cel mai mare parc de energie solară din Europa. Suntem a doua țară independentă energetic din Uniunea Europeană, cu doar 28% importuri, față de media Uniunii Europene de 57%. Complementar, România este al doilea cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană, iar obiectivul nostru este să devenim independenți energetic până în anul 2030. Acesta este un avantaj de proporții pentru orice investitor.
Așadar, mesajul meu pentru dumneavoastră este unul simplu și clar: România este o destinație sigură în care să vă aduceți banii și să faceți profit.
Doamnelor și domnilor, ne dorim să transformăm România într-un hub regional la Marea Neagră, un furnizor de stabilitate, promotor al democrației, precum și un actor-cheie în domenii precum cel energetic, al digitalizării și al apărării. Ne dorim astfel să fim un partener-cheie al Marii Britanii în regiunea Mării Negre sub aspect economic și energetic. Este valabil și prin prisma viitorului proces de reconstrucție a Ucrainei. România este în proces de tranziție către o economie verde, care implică schimbări ale metodelor de business prin accentuarea investițiilor în tehnologie inovativă. Vedem un potențial semnificativ de cooperare, spre exemplu, în ceea ce privește dezvoltarea sprijinului pentru IMM-uri. Putem construi împreună incubatoare de afaceri și să facem un schimb de bune practici în domeniul finanțării și al politicilor de sprijin pentru sectorul antreprenorial, transfer tehnologic și digitalizare. În același timp, avem o forță de muncă cu pregătire solidă în domeniul IT și, o spun fără falsă modestie, poate una dintre cele mai bune din lume.
În final, vreau să transmit un mesaj ferm al Guvernului României de a lucra împreună mult mai aplicat. Vreau să identificăm cele mai bune soluții adaptate atât provocărilor, cât și oportunităților de astăzi. Vă urez așadar mult succes pentru lucrările de astăzi, am convingerea că dezbaterile din cadrul acestui Forum Economic vor fi pragmatice, generatoare de idei inovatoare și deschizătoare de noi oportunități de interes comun.
Vă mulțumesc!”.