Un număr de 40 de copii din România şi Republica Moldova cu vârste între 10 şi 15 ani îşi vor prezenta pe 23 noiembrie proiectele de robotică în cadrul Târgului Naţional de Ştiinţă „CODE Kids” 2024, organizat de Fundaţia Progress la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Naţionale de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnica Bucureşti.
„Sâmbătă, 23 noiembrie 2024, între orele 11,00 şi 15,00, are loc Târgul Naţional de Ştiinţă CODE Kids 2024 la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Naţionale de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnica Bucureşti. 40 de copii reprezentanţi ai celor 20 echipe CODE Kids din toată ţara şi din Republica Moldova care s-au calificat la târgurile regionale vor veni să-şi prezinte proiectele de robotică lucrate în cadrul bibliotecilor pentru rezolvarea problemelor comunitare şi se vor întrece într-o competiţie a celor mai frumoase proiecte tech”, informează un comunicat de presă la organizatorilor remis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, accesul la târg este gratuit pentru public, care va fi întâmpinat de robotul umanoid Cosmo şi invitat la workshopuri de robotică şi imprimantă 3D, treasure hunt, donare de echipamente IT vechi (telefoane, tablete sau laptopuri care pot fi recondiţionate şi donate apoi cluburilor CODE Kids), dar şi alte activităţi şi surprize pregătite atât pentru adulţi, cât şi pentru copii cu vârsta de peste 8 ani.
„Marcăm prin acest târg străduinţa, rezilienţa, creativitatea şi leadership-ul a 20 de echipe de coderi din mediul rural şi urban mic al României. Dovedim încă din 2017 că investiţiile bine plasate, deciziile bazate pe cercetare, o echipă dedicată a Fundaţiei Progress şi o reţea de bibliotecari inimoşi pot schimba destine. Peste 12.000 de copiii au competenţe STEM, peste 100 de prototipuri au fost create de-a lungul timpului, milioane de linii de cod, multe familii şi comunităţi au şansa de a deveni mai prospere. Despre asta este CODE Kids: inovaţie, efort, reuşită. Vă invităm să ne cunoaşteţi personal sâmbătă, pe 23 noiembrie, la Universitatea Politehnică Bucureşti, Facultatea de Automatică şi Calculatoare”, a declarat Camelia Crişan, CEO Fundaţia Progress, citată în comunicat.
Potrivit sursei citate, toate proiectele tech prezentate de copii sunt originale, creative şi răspund unei nevoi identificate de ei în comunitate.
„Şi anul acesta am ales să mergem pe conceptul „Stay curious. Explore the impossible” plecând de data aceasta de la povestea robotului WALL-E, un robot mic, dar curajos, care luptă să îşi îndeplinească misiunea şi să redea oamenilor un viitor mai bun. Astfel, tool-ul de Inteligenţă Artificială utilizat a înglobat în vizualul generat elementele cheie care stau la baza proiectului CODE Kids: imaginea unei biblioteci publice moderne, transformate într-un hub comunitar, unde echipele de copii desfăşoară împreună activităţi de programare şi robotică cu un scop final nobil – rezolvarea unei probleme comunitare şi contribuţia la un viitor sustenabil prin muncă de echipă, perseverenţă şi simţul datoriei”, susţin organizatorii.
CODE Kids este un program gratuit dezvoltat de Fundaţia Progress, care propune o soluţie de alfabetizare digitală în rândul copiilor din mediul rural şi urban mic. Acesta a luat naştere în contextul în care aproape 50% din copiii de la ţară iau note sub 5 la Evaluarea Naţională, la matematică.
De aceea, din 2017 Fundaţia Progress a iniţiat, pilotat şi rafinat învăţarea programării pentru copiii de 10-14 ani din mediul rural folosind bibliotecile publice ca spaţii de învăţare şi bibliotecarii publici ca facilitatori ai învăţării.
„Proiectul are ca scop crearea unei mişcări naţionale de coding şi STEM în care copii, tineri, bibliotecari şi voluntari din mediul rural şi urban mic îşi dezvoltă competenţele digitale şi se implică în viaţa comunităţii din care provin prin rezolvarea unor teme digitale creativ. Doar în anul 2023, Fundaţia Progress a coordonat 227 de cluburi active de programare în bibliotecile publice, şcoli sau sedii de ONG-uri din localităţi rurale şi mic urbane, în 40 de judeţe din România, plus 30 de cluburi în Republica Moldova iar în anul 2024, avem 247 de cluburi, dintre care 213 în toată România şi 34 în Republica Moldova”, afirmă sursa citată.
Programul a primit Premiul III la Secţiunea Educaţie şi Învăţământ în cadrul Galei Societăţii Civile, ediţia 2023.
Sursa: AGERPRES