Câte sute de milioane de adulţi la nivel global au diabet

Peste 800 de milioane de adulţi au diabet la nivel global ”aproape dublu faţă de numărul sugerat de estimările anterioare”, iar peste jumătate dintre cei care au peste 30 de ani şi care suferă de această boală nu primesc tratament, potrivit unui nou studiu, informează Reuters, conform Agerpres.

În 2022, 828 de milioane de persoane cu vârste peste 18 ani aveau diabet de tip 1 sau 2 la nivel global, se arată în studiul publicat în revista The Lancet. Între adulţii de peste 30 de ani, 445 de milioane, echivalentul a 59% dintre aceştia, nu primeau tratament, potrivit autorilor studiului.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a estimat anterior că circa 422 de milioane de persoane au diabet, o boală metabolică cronică legată de nivelurile de zahăr din sânge şi care, netratată, poate afecta inima, vasele de sânge, nervii şi alte organe.

Rata globală a diabetului s-a dublat din 1990, de la circa 7% la 14%, sugerează studiul, creştere alimentată de înmulţirea cazurilor în ţările cu venituri mici şi medii. Dar deşi există mult mai multe cazuri, ratele de tratament în acele regiuni au crescut foarte puţin, au spus autorii, în timp ce în unele ţări cu venituri mari se constantă o îmbunătăţire a situaţiei – acest fapt duce la lărgirea discrepanţelor de tratament.

În zone din Africa subsahariană spre exemplu, doar între 5% şi 10% din numărul estimat al persoanelor cu diabet primesc tratament, a spus Jean Claude Mbanya, profesor la Universitatea Yaounde I din Camerun. Tratarea diabetului, cu insulină sau medicamente, poate fi costisitoare.

”Un număr mare riscă complicaţii grave de sănătate”, a spus el.

Studiul a fost realizat de NCD Risk Factor Collaboration în colaborare cu OMS şi este prima analiză globală care include rate şi estimări privind tratamentul pentru toate ţările, au precizat autorii. A fost realizat pe baza a peste 1.000 de studii referitoare la peste 140 de milioane de persoane.

Diabetul este definit ca un nivel ridicat de glucoză plasmatică după repaos alimentar şi valori ridicate ale hemoglobinei glicate, ambele fiind criterii de diagnostic obişnuite pentru această boală, sau atunci când se administrează medicaţie pentru diabet. Autorii studiului au spus că ambele teste au fost utilizate pentru a evita subestimarea ratelor în anumite zone din lume, mai ales în Asia de Sud, unde folosirea doar a glucozei plasmatice a ratat diagnosticarea unor cazuri.

Deşi studiul nu a separat cazurile de diabet 1 de cele de diabet 2, există cercetări anterioare care sugerează că cele mai multe cazuri de diabet la adulţi sunt de tip 2, asociate cu obezitatea şi o dietă deficitară, au mai spus autorii.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare