Guvernul britanic anunţă nouă „infracţiuni grave” comise de diplomaţi străini în 2023

Nouă „infracţiuni grave şi semnificative” au fost atribuite în 2023 unor diplomaţi străini prezenţi în Regatul Unit sau reprezentanţi ai unor organizaţii internaţionale care beneficiază de imunitate datorită funcţiei lor, a anunţat joi guvernul britanic, relatează AFP şi dpa, citate de Agerpres.

Acest număr este în creştere faţă de anii precedenţi, întrucât între 2019 şi 2022, în Regatul Unit au fost identificate 15 infracţiuni de acelaşi gen, în care făptuitorul riscă o pedeapsă de cel puţin un an de închisoare conform legislaţiei britanice.

Potrivit informaţiilor publicate de guvern, în 2023 un diplomat irakian a fost reclamat pentru „deţinerea sau distribuirea de imagini indecente cu un copil”, un caz de agresiune sexuală a fost atribuit unui diplomat libian, în timp ce un portughez este acuzat de expunere sexuală.

Catherine West, secretar de stat pentru afaceri externe, a reamintit în Parlament că Marea Britanie se aşteaptă ca cele aproximativ 26.500 de persoane de pe teritoriul său care beneficiază de imunitate diplomatică „să respecte legea”.

În fiecare caz, guvernul britanic solicită statului sau organizaţiei internaţionale de care depinde persoana în cauză ca acesteia să îi fie ridicată imunitatea pentru a se putea iniţia urmăriri penale, dacă este cazul, a precizat ea.

Pentru cele mai grave cazuri, atunci când ridicarea imunităţii nu este acordată, „cerem plecarea imediată” a persoanei implicate, a adăugat ea.

Cazul soţiei unui diplomat american, condamnată la opt luni de închisoare cu suspendare în 2022 pentru uciderea unui tânăr britanic într-un accident rutier în 2019, a fost sursa tensiunilor între Londra şi Washington.

La scurt timp după accident, Anne Sacoolas s-a întors în Statele Unite, invocând imunitatea diplomatică, iar Washingtonul i-a refuzat întotdeauna extrădarea.

După doi ani de disensiuni cu autorităţile americane, procuratura britanică a obţinut în cele din urmă, în decembrie 2021, ca ea să se prezinte în faţa unui tribunal londonez prin videoconferinţă.

În urma condamnării sale, ministrul britanic de externe de la acea vreme, James Cleverly, a declarat că guvernul „a învăţat lecţii importante din acest incident tragic, inclusiv îmbunătăţiri în procesul de ridicare a imunităţii diplomatice”.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare