Prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, foloseşte fondurile suverane ale ţării sale pentru a-şi extinde puterea, în special în megaproiecte ce încalcă drepturile omului, a denunţat miercuri organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch (HRW), transmite AFP, scrie Agerpres.
Într-un raport de 93 de pagini, HRW descrie cum Mohammed bin Salman, liderul de facto al regatului saudit, a preluat controlul Fondului de investiţii publice (PIF), ce gestionează în prezent active în valoare de 925 de miliarde de dolari, comparativ cu 84 de miliarde de dolari acum un deceniu.
Raportul îl acuză pe prinţul în vârstă de 39 de ani că a confiscat întreprinderi şi active aparţinând cetăţenilor saudiţi arestaţi în timpul operaţiunilor anticorupţie extrem de mediatizate începând din 2017, an când Mohammed bin Salman a devenit moştenitorul tatălui său, regele Salman.
Potrivit raportului, unele dintre aceste întreprinderi au fost plasate ulterior sub controlul PIF.
De asemenea, raportul leagă întreprinderile PIF de abuzuri în unele proiecte din cadrul programului Vision 2030, pus în practică de prinţul moştenitor pentru a diversifica economia saudită.
HRW atrage atenţia asupra amenajării Neom, un megalopolis futurist aflat în plin deşert, pentru a cărui construire au fost efectuate exproprieri şi demolări în scopul ridicării de complexe comerciale şi turistice de lux în oraşul Jeddah.
Numeroase abuzuri menţionate de HRW au fost deja documentate. În 2019, raportorul special al ONU privind execuţiile extrajudiciare a indicat că două avioane aparţinând Sky Prime Aviation, o societate controlată de PIF, a transportat grupul care a comis în 2018 asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi la consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul.
Deşi afacerea Khashoggi a suscitat indignarea comunităţii internaţionale, prinţul moştenitor saudit a supravieţuit ”acestei perioade de scurtă izolare internaţională (…) devenind o figură centrală pe scena mondială”, a subliniat autorul raportului, Joey Shea, într-o conferinţă de presă.
sursa – AGERPRES