Violenţele sexuale împotriva femeilor sunt pe cale „să se generalizeze” în Haiti, în timp ce accesul la serviciile de sănătate devine tot mai rar, pe fondul recrudescenţei atacurilor bandelor înarmate asupra populaţiei civile, denunţă luni organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch, citată de AFP, informează Agerpres.
Potrivit organizaţiei, 4.000 de femei – adulte şi minore – au raportat că au fost victime ale violenţelor sexuale între lunile ianuarie şi octombrie. Numărul cazurilor în care copiii sunt victime a crescut cu 1.000% faţă de aceeaşi perioadă din 2023, adaugă HRW, citând cifre ale Naţiunilor Unite.
Dar majoritatea cazurilor rămân sub tăcere, potrivit Human Rights Watch.
„Grupările criminale au utilizat adeseori violenţele sexuale pentru a provoca frica în teritoriile rivalilor. Confruntările între aceste grupări s-au diminuat în 2024, dar atacurile asupra populaţiei, poliţiei şi împotriva serviciilor-cheie au crescut, inclusiv prin generalizarea violenţelor sexuale”, subliniază în comunicatul său organizaţia internaţională.
De la sfârşitul lunii februarie, Haiti- o ţară săracă scufundată deja de ani de zile într-o criză continuă, se confruntă cu o recrudescenţă a atacurilor bandelor înarmate, acuzate de ucideri, de răpiri şi de violenţe sexuale la scară largă.
Aceste bande, care controlează aproximativ 80% din capitala Port-au-Prince, atacă în mod regulat civili, în pofida desfăşurării în acest an a unei misiuni multinaţionale de sprijinire a securităţii conduse de Kenya şi susţinută de ONU.
„Statul de drept este într-atât de distrus în Haiti încât membrii grupărilor criminale violează fete sau femei fără să se teamă de vreo consecinţă”, subliniază în comunicat Nathalye Cotrino, cercetătoare asupra crizelor şi conflictelor la Human Rights Watch.
HRW a intervievat zeci de victime ale abuzurilor sexuale în Port-au-Prince şi de la distanţă. Potrivit mărturiilor, „multe victime suferă efectele abuzului fizic şi relelor tratamente sau ajung să rămână însărcinate, fără acces la servicii medicale, psihosociale sau juridice, chiar şi cele care contractează infecţii cu transmitere sexuală, ceea ce este cazul multor victime, în special cu HIV”.
Nathalye Cotrino face apel la comunitatea internaţională „să crească de urgenţă finanţarea pentru programe complete de sprijin pentru victimele violenţelor sexuale” şi să ofere autorităţilor „resursele necesare pentru a restabili statul de drept, a asigura o securitate de bază şi a reconstrui sistemele de sănătate şi de justiţie”.
sursa – AGERPRES