Robert Turcescu: Presa mainstream, televiziunile de știri, au luat-o peste bot; Călin Georgescu a avut curajul să spargă zidul aşa-zisei „corectitudini politice” şi să vorbească fără teamă despre „teme interzise” pe reţelele de socializare

Singurul fapt de necontestat, după primul tur al alegerilor prezidențiale, este că rezultatul a stârnit un vânt puternic de schimbare în rândul partidelor principale, un vârtej care a „răcorit” în cale liderii coaliției PNL-PSD, a scuturat credibilitatea caselor de sondare și a televiziunilor principale de știri și a împărțit societatea în două tabere, scrie site-ul canal33.ro.

După o noapte albă, numărătoarea voturilor a adus vestea unei finale prezidențiale cel puțin surprinzătoare: o luptă între Călin Georgescu, independent și Elena Lasconi, candidatul USR. Marcel Ciolacu a pierdut turul 2 la o diferență de doar 2.742 față de Lasconi, iar Ciucă a ocupat un loc 5, mai puțin onorabil.

După demisia din fruntea Partidului Social Democrat a lui Marcel Ciolacu, a venit imediat și replica partenerului de coaliție, Nicolae Ciucă, care a lăsat șefia Partidului Național Liberal pe masa negocierilor. Dacă la PSD cel care devine „comunicatorul politic” este Victor Negrescu, la PNL interimatul îi vor reveni lui Ilie Bolojan.

Clasarea candidatului independent Călin Georgescu pe primul loc, cu 22,94%, a fost o surpriză pentru cei mai mulți. Deși susținătorii acestuia s-au dovedit vocali și loiali, ei au fost observați abia după aflarea rezultatului, iar vocile publice, formatoare de opinie, au încercat să explice fenomenul nemaivăzut în România democratică.

Ne aflăm în fața unui eveniment care va naște cărți

Jurnalistul Robert Turcescu, unul dintre invitații Ediției Speciale Canal 33, care a dezbătut rezultatului primului tur de alegeri prezidențiale, a accentuat caracterul unic al rezultatelor:

Ne aflăm în fața unui eveniment care va naște cărți, se poate da un doctorat pe ceea ce s-a întâmplat. Noi nu mai înțelegem nimic din lumea în care trăim, înseamnă că în următorii ani, președintele la alegerile de peste 5 ani sau 10 ani, ne va face să stăm ca la loto, să vedem care iese.

Întrebat de Alexandru Catalan, moderatorul Ediției Speciale, dacă succesul lui Georgescu i se datorează în mare parte aplicației Tik-tok, Turcescu a argumentat că independentul a găsit o rețetă de succes: abordarea unor teme interzise și specularea unor subiecte sensibile.

E un fenomen pe care mi e greu să-l pun doar pe seama tik-tok-ului, undeva, poate și la nivel de servicii, ocultă, cluburi, s-a lucrat la psihicul unor inși care au zis pe cine dracu să votăm?! A apărut unul la costum, cu cravata, care spunea niște banalități, dar le rostea cu pompă, care a vorbit despre pace, despre chestiuni legate de Ucraina- incorecte din punct de vedere politic, care a vorbit de niște personaje oricum recente din istoria României, a apărut un personaj care a rupt limbajul corectitudinii politice și a vorbit de teme interzise, a motivat jurnalistul.

Lipsa reglementărilor de pe rețeaua pomenită i-au facilitat discursul și i-au permis să aplice un discurs repetat: „Rețeaua de socializare este văzută ca un refugiu în care poți vorbi despre teme interzise și oamenii au zis că este cineva care are curajul să vorbească. L-au transformat intr-un erou. Eu nu sunt convins că Georgescu este un erou, în momentul de față. Este un personaj care a avut curajul să vorbească despre teme interzise...Ne dăm seama cu toții că nu știm nimic despre țara asta și despre felul în care arată în momentul de față arhitectura electorală a României. Presa mainstream, televiziunile de știri, au luat-o peste bot!”.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare