O delegație de afaceri trilaterale România-Germania-Republica Moldova, întâlnire organizată la Chișinău

Guvernul Republicii Moldova este pe deplin angajat să sprijine orice investitor și este gata să ofere asistență completă celor interesați să contribuie la creșterea economică a Republicii Moldova. Acesta este mesajul prim-ministrului Republicii Moldova, Dorin Recean, către companiile românești, moldovenești și germane, prezente la Chișinău pentru extinderea cooperării și parteneriatele de afaceri, cu ocazia unei delegații de afaceri organizate de Camera de Comerț Româno-Germană (AHK România), în colaborare cu agenția Invest Moldova.

Delegația, care include printre altele un forum de afaceri și o întâlnire regională a membrilor AHK, își propune să consolideze relațiile economice dintre cele trei state, analizând totodată șansele de dezvoltare ale Republicii Moldova în contextul geopolitic actual.

„Prin delegația de afaceri și prin numeroasele evenimente organizate în timpul vizitei, am construit încă o dată punți de legătură pentru a aduce împreună comunitățile de afaceri din România, Germania și Republica Moldova. Acest lucru creează relații de afaceri valoroase care, în cele din urmă, aduc  creștere economică și prosperitate. Invităm companiile moldovenești să devină membre ale AHK România și să facă astfel parte dintr-o comunitate economică trilaterală puternică.”

Prim-ministrul Republicii Moldova a declarat în cadrul întâlnirii regionale a membrilor AHK România, că Republica Moldova are o resursă valoroasă – oamenii talentați – care sprijină dezvoltarea și inovarea în diverse domenii, cum ar fi viticultura, tehnologia informației, divertismentul digital, electronica, produsele farmaceutice sau energia. El a subliniat în context necesitatea investițiilor de capital pe termen lung pentru a dezvolta în continuare aceste industrii.

În același timp, prin programe de învățământ profesional dual, inspirate din modelul german, viitorii profesioniști sunt bine pregătiți pentru a contribui la creșterea economică și pentru a atrage noi investiții.

„Țara noastră are un potențial enorm de dezvoltare: avem talent, inovație și un mediu favorabil de creștere pe termen lung. Vom face tot ceea ce este necesar pentru ca dumneavoastră să vă simțiți confortabil și să investiți aici, în Moldova”, a declarat Recean.

Unul dintre subiectele discutate la această întâlnire a fost securitatea, ce va fi sporită prin diverse proiecte, iar directorul general al Siemens, Petru Rușeț a subliniat că Siemens Energy intenționează să se implice mai mult în Universitatea Tehnică din Moldova.

Un alt subiect a fost ajutorul de stat, care va fi alocat în domenii-cheie precum materialele de construcții, industrializarea agriculturii și produsele farmaceutice. Finanțarea este deja alocată, iar schema de ajutor de stat EU Compliance va fi lansată anul viitor.

Petru Rușeț a mai spus că lanțurile de aprovizionare sunt în prezent suprasolicitate, ceea ce ridică probleme în ceea ce privește capacitatea de distribuție și calitatea anumitor produse sau materii prime. Cu toate acestea, Moldova și România aduc pe piață produse de înaltă calitate, ceea ce înseamnă o oportunitate.

Pregătirea pentru reconstrucția Ucrainei este văzută, de asemenea, ca o oportunitate semnificativă atât pentru Moldova, cât și pentru România.

Forumul de afaceri „Dezvoltarea parteneriatului: explorarea împreună a ecosistemului de business din Moldova”, organizat în paralel și   moderat de directorul general al AHK România, Sebastian Metz a reunit reprezentanți ai companiilor din cele trei țări.

Viceprim-ministrul și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării din Republica Moldova a anunțat cu acest prilej că guvernul săi susține investițiile printr-un sistem de taxare favorabil IMM-urilor sau prin ajutorul de stat în domenii ca textile, auto,  materiale de construcție etc. El a menționat și avantajul intrării Republicii Moldova pe noi piețe, datorită statutului său de țară candidată la Uniunea Europeană: „A investi astăzi în Moldova înseamnă a investi într-un viitor stat membru al UE. Nu este doar o oportunitate, ci o șansă strategică de a beneficia de avantajele pe termen lung ale unei piețe aflate în transformare accelerată”.

Programul delegației a mai inclus întâlniri cu partenerii de la Invest Moldova Agency, vizite la Primăria municipiului Chișinău și la Universitatea Tehnică a Moldovei, Ministerul Agriculturii  și Industriei Alimentare, Ministerul Energiei,  la unele companii locale, precum și evenimente de networking și întâlniri B2B între  oameni de afaceri din România, Moldova și Germania.

Au participat companii germane și românești interesate de piața din Republica Moldova, din diverse sectoare de activitate: energie, prelucrarea metalelor și inginerie mecanică, utilaje agricole, inginerie electrică, întreținerea și mentenanța clădirilor, transport de mărfuri și producția de băuturi.

România și Germania sunt printre cei mai importanți investitori din Republica Moldova. Potrivit ministrului Dezvoltării Economice și al Digitalizării în Republica Moldova , în prezent, activează 1600 de întreprinderi cu capital românesc și 426 de întreprinderi cu capital german.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare