Dan Dungaciu: „TikTok, reţele de socializare sunt ca un termometru al societăţii; termometrul măsoară febra, nu produce boala”

Profesorul Dan Dungaciu a comparat rețelele de socializare cu niște termometre care măsoară starea societății. Mărul discordiei a fost, desigur TikTok-ul. Sociologul a explicat că adevărata problemă nu constă în mesajele transmise acolo, ci în nevoia publicului de a consuma acele mesaje, potrivit gandul.ro.

TikTok-ul este doar in inastrument care reflectă starea socială, nu declanșatorul acesteia, conform lui Dan Dungaciu. La fel cum un termomtru măsoară febra, la fel și rețele sociale arată o criză, dar nu o creează.

„Tiktok este ca un termometru, nu termometrul creează boala. Termometrul măsoară boala. E ca și cum am spune să distrugem termometrele ca să nu mai fim răciți. Problema nu e termometrul, ci boala pe care o arată”, a declarat Dan Dungaciu.

Sociologul a explicat că oamenii sunt cei care se îndreaptă către mesajele de pe TikTok, nu invers. Cererea publicului, nesatisfăcută de mainstream, a ajuns să fie oferită de creatorii de conținut de pe TikTok.

„Poate să vină toți boții din lume, să lanseze un miliard de mesaje, și acestea ar merge în van dacă nu ar exista oameni care să le caute și să aibă nevoie de ele. Întrebarea fundamentală este: De ce oamenii au nevoie de astfel de mesaje?”, a zis Dungaciu.

Dungaciu a comparat reacțiile actuale la mesajele de pe TikTok cu încercările regimului comunist de a bruia Europa Liberă. Asemenea eforturi, spune el, nu rezolvă problemele de fond ale societății. Şi înainte de ’89, când regimul tăia accesul la Europa Liberă, și astăzi credem că dacă limităm accesul la anumite platforme, totul va fi bine. Însă problema reală este criza societății noastre”, a concluzionat analistul.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare