Opozantul rus Vladimir Kara-Murza dezminte că mama sa, spitalizată, a fost otrăvită în Germania

Opozantul rus Vladimir Kara-Murza a negat marţi că mama sa, care se află într-un spital din Berlin, a fost otrăvită, după ce poliţia germană a declarat că investighează acuzaţii de otrăvire a unei femei ruso-germane, relatează AFP, informează Agerpres.

„Mama este într-adevăr într-un spital din Berlin, dar suspiciunile de otrăvire şi atac de cord, slavă Domnului, nu au fost confirmate. Medicii continuă să o examineze”, a transmis Kara-Murza pe Telegram.

Poliţia germană a informat marţi că investighează cazul unei femei ruso-germane care a alertat serviciile de urgenţă după ce nu s-a simţit bine, fără a oferi detalii despre identitatea ei.

Săptămânalul Spiegel a relatat că este o rudă a lui Vladimir Kara-Murza, o figură importantă a opoziţiei faţă de Vladimir Putin, care a fost eliberat pe 1 august ca parte a unui schimb de prizonieri între Rusia şi Occident.

„Nu putem spune încă dacă femeia a fost otrăvită şi dacă este un agent neurotoxic”, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei din Berlin, adăugând că „testele de sânge, din haine şi din apartamentul ei sunt în desfăşurare”.

„O anchetă este în desfăşurare pentru o presupusă tentativă de omucidere”, a adăugat poliţia pe contul său de X.

Poliţia a mai precizat că pacienta este tratată în izolare la Spitalul Charite din Berlin, unitatea medicală unde liderul opoziţiei ruse, Aleksei Navalanîi, a fost tratat pentru o presupusă tentativă de otrăvire cu Noviciok.

Vladimir Kara-Murza însuşi a supravieţuit în două cazuri de otrăvire în 2015 şi 2017. El a fost eliberat în această vară împreună cu alte 15 persoane, în cel mai mare schimb de prizonieri de la Războiul Rece, în timp ce ispăşea o pedeapsă de 25 de ani de închisoare într-o colonie penitenciară siberiană.

Berlinul găzduieşte o mare comunitate de ruşi în exil. Oponenţii lui Vladimir Putin au demonstrat acolo în noiembrie, la un eveniment organizat de Iulia Navalnaia şi Vladimir Kara-Murza.

În ultimii ani, mai multe atacuri cu otravă au fost comise în străinătate şi în Rusia împotriva oponenţilor faţă de guvern. Moscova neagă orice responsabilitate a serviciilor sale secrete.

Autorităţile germane au primit rapoarte anul trecut de la o jurnalistă şi activistă rusă din exil care a participat la o întâlnire a disidenţilor ruşi la Berlin şi care a suspectat că a fost otrăvită.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare