Franţa şi-a intensificat operaţiunile de ajutorare a teritoriului său de peste mări Mayotte, devastat de un ciclon, cu 120 de tone de alimente care urmează să fie distribuite miercuri unei populaţii expuse riscului de foamete şi de boli, transmite Reuters, relatează Agerpres.
Arhipelagul din Oceanul Indian, cel mai sărac teritoriu de peste mări al Franţei, a petrecut prima noapte sub interdicţie de circulaţie decretată ca răspuns la jafurile şi la acţiunile ilegale semnalate după ce ciclonul Chido a lovit în weekend.
Miercuri dimineaţă, locuitorii din capitala Mamoudzou ale căror case au supravieţuit furtunii încercau să fixeze foi de metal pentru a repara acoperişurile deteriorate. Mii de barăci mai fragile din cartierele sărace ale oraşului au fost rase de pe faţa pământului, lăsând în urmă întinderi de resturi.
Bilanţul s-ar putea ridica la sute sau chiar la mii de morţi în urma ciclonului, cea mai puternică furtună care a lovit Mayotte în ultimii 90 de ani, au declarat oficialii francezi. Chido a ucis, de asemenea, cel puţin 34 de persoane în Mozambic şi alte şapte în Malawi.
Doar 22 de decese înregistrate în spitale au fost confirmate însă până în prezent în Mayotte, deoarece multe zone sunt încă inaccesibile, iar unele victime ar fi putut fi îngropate înainte ca decesele lor să fie înregistrate, au indicat autorităţile.
Situaţia este îngreunată de incertitudinea legată de numărul exact al locuitorilor din Mayotte. Statisticile oficiale estimează populaţia la 320.000 de persoane, însă mulţi cred că aceasta este mai mare, pe fondul unui val de imigraţie fără documente, în principal din insulele Comore şi Madagascar.
Lucrătorii din domeniul sanitar au declarat că se pregătesc pentru un val de îmbolnăviri în condiţiile în care cadavrele nu sunt recuperate, iar accesul la apă potabilă este limitat. Guvernul francez a declarat marţi seara că nu există focare de infecţie pentru moment.
Guvernul a indicat că trimite provizii prin intermediul unui pod aerian din insula Reunion, celălalt teritoriu al său din Oceanul Indian. Aproximativ 100 de tone de alimente urmau să fie distribuite miercuri pe insula mai mare Grande-Terre şi alte 20 de tone pe insula mai mică Petite-Terre.
Preşedintele francez Emmanuel Macron urmează să viziteze Mayotte joi.
Politicienii opoziţiei din Franţa au criticat ceea ce consideră a fi neglijarea Mayotte de către guvern şi lipsa de pregătire pentru dezastrele naturale asociate schimbărilor climatice.
Feribotul care leagă cele două insule principale din Mayotte şi-a reluat miercuri serviciile pentru persoane civile, permiţând unor locuitori surprinşi de furtună să revină la familiile lor. „N-am mai auzit nimic despre angajaţii mei de cinci zile”, a declarat un proprietar de terenuri care a luat feribotul. „Ne-am întors în Epoca de Piatră”, a adăugat proprietarul care nu a dorit să îşi dezvăluie numele.
sursa – AGERPRES