Deținutul pe care CNN l-a ajutat să iasă dintr-o închisoare secretă din Siria a fost de fapt un membru al forțelor lui Bashar al-Assad, cunoscut că îi tortura pe cei care refuzau să-l plătească, scrie New York Post, conform mariustuca.ro.
„Ulterior, am investigat antecedentele sale și suntem conștienți că ar fi putut să fi dat o identitate falsă”, a recunoscut CNN pentru The Post.
Reportajul CNN de săptămâna trecută i-a arătat pe Ward și o echipa de filmare, escortați de un luptător rebel, vizitând un fost sediu de informații al forțelor aeriene siriene din Damasc și eliberând bărbatul care a fost găsit sub o pătură într-o celulă fără ferestre.
El și-a dat numele de Adel Ghurbal și a susținut că a fost arestat de autoritățile guvernamentale cu trei luni mai devreme – și a spus că nu avea idee că regimul Assad s-a prăbușit .
Verify-Sy a remarcat, totuși, că el părea „îngrijit și sănătos din punct de vedere fizic, fără răni vizibile sau semne de tortură – o portretizare incongruentă a cuiva care se presupune că a fost ținut în izolare în întuneric timp de 90 de zile”.
De asemenea, „nu a tresărit sau nu a clipit nici măcar când privea în sus la cer”, în ciuda faptului că a spus că nu a văzut lumina soarelui de trei luni.
Verify-Sy a constatat apoi că nu există nicio înregistrare a unui Adel Ghurbal în regiune, ceea ce a condus la adevărata sa identitate, Salama, a spus presa.
Cunoscut sub numele de „Abu Hamza”, Salama a lucrat la mai multe puncte de control de securitate din Homs și a fost implicat în furturi, extorcare și constrângerea rezidenților să devină informatori pentru Assad, au declarat localnicii verificatorilor de fapte.
De asemenea, el a ucis civili în timpul războiului civil din Siria din 2014 – și ar fi reținut și torturat tineri sub acuzații false, dintre care mulți au refuzat să plătească mită, a raportat Verify-Sy.
Localnicii susțin că a fost închis în închisoarea unde a fost descoperit pentru mai puțin de o lună din cauza unei dispute cu un ofițer de rang înalt pe tema împărțirii banilor.
Salama a fost eliberat de luptătorii rebeli, hrănit cu o masă și ulterior luat de EMT în raportul CNN.
CNN neagă acuzațiile că piesa ar fi fost fabricată.
„Nimeni, în afară de echipa CNN, nu știa de planurile noastre de a vizita clădirea închisorii prezentată în raportul nostru din acea zi. Evenimentele s-au întâmplat așa cum apar în filmul nostru”, a spus CNN.
Rețeaua de știri aflată în dificultate a fost, de asemenea, forțată să apere munca lui Ward anul trecut, când aceasta a fost acuzată că a realizat un reportaj în apropierea graniței Israel-Gaza în care arăta că ea și echipajul ei lovesc mulțimea pe fondul unui baraj de lovituri cu rachete.
O versiune falsificată a filmului live – cu sunet fals al cuiva care regiza acțiunea – a luat foc pe rețelele de socializare, mulți crezând că este real.