Alina Mungiu-Pippidi crede că în fruntea Guvernului trebuia pus un tehnocrat, iar alegerea lui Crin Antonescu este o eroare, mai spune specialista, scrie b1tv.ro.
Alina Mungiu-Pippidi a transmis că felul în care a fost aleasă componența Executivului învestit luni arată că partidele nu au ținut cont de cercetările sociologice, ci de serviciile secrete, conform Hotnews.
Astfel, noul Guvern este format din „aceiaşi nepricepuţi care cred că le ştiu pe toate doar pentru că controlează serviciile secrete”, a menționat aceasta.
Alina Mungiu-Pippidi spune că există un singur câștig în urma formării Guvernului nou cu aceiași oficiali în frunte.
„Cred că semnalele trebuiau să ajungă la două categorii de publicuri ţintă diferite. Pieţele financiare reprezintă o categorie, pentru că România trebuie să se împrumute în luna ianuarie, iar pieţele financiare trebuiau să primească un semnal.
Aşa cum a fost, de pildă, în Austria: în ciuda faptului că, la vot, extremiştii au câştigat mai mult decât se aştepta lumea, în ţară se va face un guvern fără ei. Cred că pentru acest semnal au stat liderii politici tot weekend-ul şi au lucrat până noaptea târziu. Să sperăm că a fost reuşit, fiindcă e singurul câştig”, a spus ea.
Dar, Pippidi a mai menționat că partidele nu au mulțumiți cetățenii români, iar pentru a face acest lucru trebuia ales un premier tehnocrat.
„În ce priveşte al doilea grup ţintă, votanţii din România care vor fi chemaţi din nou la prezidenţiale şi, eventual, şi la alegeri legislative, care s-ar putea să nu fie chiar aşa departe cum ni se pare nouă acum, cred că semnalul este integral ratat.
Pentru că era foarte simplu ceea ce trebuiau să facă partidele din coaliţie: să pună un premier tehnocrat, care să convingă pe toată lumea. Şi existau câteva nume absolut evidente de oameni care sunt cunoscuţi şi de către pieţele financiare, şi care au şi experienţă cu bugetul şi finanţele”, a declarat Alina Mungiu-Pippidi.
A vorbit și despre președinții aleși în Parlament, iar în fruntea Camerei Deputaților a ajuns „o persoană care a fost încă din 2016 pe listele negre”.
„La conducerea Camerei Deputaţilor, a fost aleasă o persoană care a fost încă din 2016 pe listele negre pentru că era traseist, după cum am aflat de la colegii de la România Curată. A fost în partidul lui Dan Diaconescu şi apoi în partidul generalului Gabriel Oprea, UNPR. E o figură care nu are cum să aibă popularitate: lumea nu ştie cine e şi, când îl cauţi în arhivă, constaţi că nu poţi să-i faci un profil bun.
Ca să nu mai vorbim de vicepremierul Marian Neacşu, care a fost şi el cu Gabriel Oprea. Pare că el e şeful de unitate şi al patrulea partid din coaliţia de trei. Cel mai tare, desigur”, a mai transmis Pippidi.
Ea spune că singurul lucru bun este alegerea lui Ilie Bolojan ca președinte al Senatului pentru că în cazul în care se întâmplă ceva cu Președinția, el îi va lua locul lui Iohannis.
Cercetătoarea spune că alegerea cu Crin Antonescu drept candidat unic din partea coaliției „vine din trecut” și că nu crede că va avea șanse să ajungă la alegeri.
„Aşadar, prognoza mea e că domnul Crin Antonescu nici măcar nu va ajunge până la alegeri. Şi atunci te întrebi pentru ce să faci asemenea propuneri, după ce spui că faci testări sociologice, dar e evident pentru toată lumea că, şi dacă ai avea sociologi buni – ceea ce nu e cazul la partidele astea –, n-ai fi avut timpul fizic să faci o analiză bună.
Aşa că vedem din nou decizii luate din pix, complet greşite, doar pentru că nişte oameni puternici au hotărât că lor le place Crin Antonescu. Dar ar fi putut să înveţe că nu e suficient că le place lor, ci că trebuie să le placă şi votanţilor”, a spus Pippidi.
Mai mult, a spus că Crin Antonescu este susținut de Eduard Hellvig, din partea PNL, și de Dan Voiculescu, din partea PSD, iar Nicușor Dan ar avea șanse mai mari decât Antonescu.