„Nici Irozii, nici Pilații acestei lumi nu pot schimba, în mod absolut, cursul istoriei omenirii. Căci adevăratul destin al lumii nu se scrie în palatele puterii, ci în inimile oamenilor”, transmite Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, în Pastorala de Crăciun, scrie basilica.ro.
„În adâncul inimii fiecăruia se află balanța care înclină fie spre rău, fie spre bine, după cum dăm ascultare fie vocii ispititorului, fie glasului blând, dar ferm, al conștiinței.”
„Frate și soră, nu cumva să uităm că fiecare gest de iubire, fiecare cuvânt de mângâiere și fiecare clipă de atenție pentru cel în suferință sunt raze de lumină care alungă întunericul acestei lumi. Să ne amintim că pacea lui Hristos începe în inimile noastre, iar prin noi poate rodi în lumea întreagă”, ne îndeamnă Preasfinția Sa.
„Dacă nu avem ochi și suflet pentru aproapele, atunci nu-L vedem nici pe Hristos, Care Se arată, tainic, discret, smerit, în frații Săi mai mici și nevoiași.”
„Vedem cum, în zilele noastre, neamuri năvălesc peste neamuri și pacea s-a luat de la noi. Oamenii sunt cuprinși de neliniște și frământări. Unii se simt neputincioși în fața răului, alții trăiesc sub povara fricii că prezentul nostru se îndreaptă spre prăbușiri ce pot afecta țara, ba chiar întreaga omenire”, constată ierarhul.
„Dar, în vâltoarea acestor încercări, să nu ne pierdem credința! Să ne întoarcem cu toată inima spre Dumnezeu, Care este izvorul păcii adevărate. Rugăciunea noastră să fie fierbinte, iubirea noastră pentru aproapele mai vie, iar nădejdea noastră să rămână neclintită. Căci Hristos ne-a făgăduit: Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul veacului (Matei 28, 20)”.
„Există un singur Domn al Păcii! Acesta este Mântuitorul Iisus Hristos! Iar pacea Sa este pacea inimii, pacea duhovnicească. Pacea Sa nu este un tratat sau un acord între tabere vrăjmașe. Pacea Sa nu este un compromis cu puterile întunericului. Pacea Sa este Biruința Sa!” adaugă Preasfinția Sa.
„Iar în această lume, Biruința lui Hristos este Biruința prin Cruce. Este Biruința martirilor, a celor care trăiesc cuvios, a celor care aleg calea cea strâmtă a nevoinței și pocăinței, a străpungerii inimii. Biruința lui Iisus nu înseamnă supunerea altora, nici dominație.”
„Înseamnă eliberare de tirania nedreptății, de cușca aranjamentelor sociale și economice în care suntem prinși, de lume, de patimi, de diavol”, explică Episcopul Europei de Nord.
Dar „pacea adusă de Iisus Hristos este o pace care transcende războiul, atât cel văzut, cât și cel nevăzut, în care se zbate lumea. Este o pace care sălășluiește în inima celui ce crede, chiar dacă acea persoană se află în mijlocul tulburărilor și încercărilor”.
„Motivul pentru care lumea rămâne cufundată în războaie și nedreptăți este, desigur, că vestea cea bună a Nașterii Domnului nu a fost și nu este primită de cei care nu doresc Lumina, Pacea și Dragostea aduse de Cel Ce S-a făcut Om pentru a noastră mântuire”, afirmă Preasfinția Sa.
„Dar, mai important chiar decât acest refuz înverșunat al Mâinii întinse a lui Dumnezeu către om, este starea duhovnicească a noastră a celor ce suntem creștini și suntem ucenici ai lui Hristos. Între noi nu ar trebui să fie cum este în lume.”
„Noi ar trebui să fim cei care schimbă fața lumii prin lucrarea Duhului Sfânt, iar nu lumea să ne desfigureze după chipul ei, prin devastatorul duh al secularizării, adică al modelării după chipul acestei lumi. Noi ar trebui să trăim în așa fel Evanghelia, încât să se vadă roadele acesteia”, mai transmite Preasfințitul Părinte Macarie.
„Căci singura transformare reală și durabilă a lumii se lucrează prin Duhul Sfânt, iar orice altă cale este doar o amăgire. Mai mult, este o formă de iluzionism spiritual, o strategie subtilă de înșelare, prin care suntem făcuți să așteptăm salvarea de unde ea nu va veni niciodată: de la falșii mesia, care nu pot oferi decât promisiuni deșarte și pierzătoare de suflet.”
„Da, simțim că s-a ridicat pacea din lume. Într-adevăr, între oameni este tot mai puțină bunăvoire. Însă Hristos este aici, în mijlocul nostru, și El ne dăruiește pacea și bunăvoirea dacă vom deschide ochii inimii noastre și-L vom vedea, și-L vom asculta, și-L vom urma!” încheie părintele episcop.