Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță că în ultimele zile am avut o producție mare în centralele eoliene, de peste 2500MW energie activă. Asta ne-a permis să acoperim tot consumul intern și să exportăm cam 1000-2000MW, în funcție de intervalul orar.
- ”Știu ca vremea n-a fost prea grozavă de Crăciun, dar pentru sectorul energetic a avut și o parte bună. În ultimele zile, inclusiv azi, am avut o producție mare în centralele eoliene, de peste 2500MW energie activă. Asta ne-a permis să acoperim tot consumul intern și să exportăm cam 1000-2000MW, în funcție de intervalul orar.
Mai mult, am mers cu cărbunele, cu centralele pe gaz și cu hidrocentralele pe o producție mai mică, tocmai pentru a consolida rezervele de lignit, stocurile de gaze și apa din lacurile de acumulare. Vineri avem și un Comandament Energetic, să ne asigurăm că suntem în continuare pregătiți pentru perioada următoare. În ianuarie-februarie, vom crește cu siguranță producția în hidrocentrale, pentru că lacurile de acumulare trebuie să intre în primăvară cu un nivel cât mai scăzut, pentru a permite umplerea lor atunci când plouă mai mult și se topesc zăpezile.
Toate aceste lucruri sunt atent gestionate la nivelul Dispecerului Energetic Național. Dragoș Ivan și Mihai Cremenescu, doi specialiști de mare valoare și cu o experiență în sector de zeci de ani, au fost recent decorați de Președintele României. Și merită. Sunt cei care, alături de echipa Transelectrica, gestionează echilibrul sistemului energetic național. Sunt, practic, dirijorii unei mari orchestre, stabilind constant care capacități de producție pornesc, care se opresc, care își cresc sau își reduc puterea.
Energia României de astăzi e pe mâini bune, iar în anii ce vor urma va fi mai multă, mai ieftină și mai curată. Datorită celor aproape 14 miliarde € fonduri nerambursabile atrase de la începutul mandatului meu, am demarat cel mai mare program de investiții în sectorul energetic romanesc de după 1989. Fiecare MW nou va însemna o factură mai mică pentru români și companiile românești. Acest lucru nu se va întâmpla de astăzi pe mâine, dar este inevitabil.
Dovadă stă faptul că acum, la final de 2024, făcând bilanțul acestui an, vedem că s-au pus în funcțiune noi capacități de aproape 1200 MW, mai mult decât în ultimul deceniu.
Revoluția energetică a României a început. 2025 va fi un an și mai bun decât acesta, 2026 îl va depăși pe 2025 și tot așa.
Când vom finaliza în 2032 peste 2200 MW în noi centrale nuclearo-electrice și între 3000-7000MW în centralele eoliene din Marea Neagră, vom putea spune: misiune îndeplinită. România își va tripla capacitatea de producție în orizontul următorului deceniu, nu vom mai depinde de alții pentru importuri, ci alții vor depinde de noi.
Ne vom împlini astfel menirea de a fi lideri regionali în sectorul energetic, pentru că avem tot ceea ce ne trebuie pentru asta: unii dintre cei mai buni specialiști din lume, resurse naturale deosebite și voința de a face ceea ce trebuie pentru România Viitorului. Înainte, împreună!”, spune Burduja.