Preşedintele ales Donald Trump şi republicanii din Senatul SUA au petrecut miercuri aproape două ore într-o întâlnire cu uşile închise despre agenda viitorului lider de la Casa Albă, dar au ieşit fără o direcţie clară pentru punerea în aplicare a planului său de reducere a taxelor, de creştere a producţiei de combustibili fosili şi de expulzare a milioane de imigranţi fără acte, relatează Reuters, scrie Agerpres.
În prima sa vizită la Capitoliul SUA de când susţinătorii săi au luat cu asalt clădirea, la 6 ianuarie 2021, Trump a purtat o discuţie amplă care a abordat subiecte precum nominalizaţii săi în cabinet, Canalul Panama, forajele petroliere din Alaska, precum şi agenda sa legislativă.
Cu majorităţi restrânse în Senat şi Camera Reprezentanţilor, republicanii din cele două camere s-au ciocnit cu privire la adoptarea priorităţilor fiscale, de frontieră, energetice şi militare ale lui Trump într-un act legislativ sau două.
Republicanii din Senat vor să împartă agenda lui Trump în două proiecte de lege, permiţându-le să obţină un succes rapid în politica privind frontiera şi cea energetică înainte de a se întoarce la chestiunea mai spinoasă a taxelor. Republicanii din Camera Reprezentanţilor avertizează că marja lor îngustă de control riscă să nu permită adoptarea unui al doilea proiect de lege pentru a prelungi reducerile de taxe ale lui Trump din 2017, care expiră la sfârşitul anului.
„Se vorbeşte mult despre două (proiecte legislative – n.r.) şi se vorbeşte mult despre unul. Dar nu contează. Rezultatul final este acelaşi. Vom face ceva”, a declarat Trump reporterilor după întâlnire.
Lipsa clarităţii i-a încurajat pe unii republicani din Senat să îşi imagineze o cursă legislativă împotriva Camerei Reprezentanţilor.
Liderul majorităţii din Senat, John Thune, a declarat presei că Senatul este gata să înceapă să meargă mai departe cu propria legislaţie, dar vrea să le dea timp republicanilor din Camera Reprezentanţilor pentru a promova unitatea în rândurile lor uneori conflictuale.
Vineri, preşedintele ales urmează să înceapă trei zile de întâlniri cu republicanii din Camera Reprezentanţilor în staţiunea sa Mar-a-Lago din Florida.
Republicanii vor trebui, de asemenea, să se lupte cu modul de a compensa efectele noilor reduceri de taxe asupra datoriei în creştere de 36 de mii de miliarde de dolari a ţării.
Într-un posibil semn al lucrurilor care vor urma, Trump a trebuit să intervină în Camera Reprezentanţilor săptămâna trecută, când preşedintele Mike Johnson nu a obţinut iniţial voturile necesare pentru realegerea în funcţia sa de conducere. După aproape două ore de negocieri, un apel de la Trump a făcut ca doi oponenţi republicani fermi să-şi schimbe poziţiile şi să-l susţină pe Johnson.
Republicanii intenţionează să treacă agenda lui Trump folosind o manevră legislativă complexă care le-ar permite să ocolească opoziţia democrată din Senat. Majoritatea republicanilor de 53 la 47 în Senat este prea mică pentru a depăşi procedura de obstrucţionare de 60 de voturi pentru majoritatea legislaţiei.
În Camera Reprezentanţilor, o majoritate de 219 locuri este de aşteptat să scadă la 217 vs. 215 după ce Trump va prelua funcţia în mai puţin de două săptămâni. Doi republicani din Camera Reprezentanţilor sunt gata să părăsească Congresul şi să se alăture administraţiei sale.
Trump este aşteptat să se întâlnească vineri cu membrii House Freedom Caucus, grupul de republicani ultraconservatori din Camera Reprezentanţilor. Aleşii şi consilierii au spus că se Trump va întâlni şi cu preşedinţii de comisii sâmbătă şi cu alţi republicani din Camera Reprezentanţilor duminică.
Ralph Norman, membru al Freedom Caucus şi unul dintre cei doi republicani pe care Trump i-a convins să-l susţină pe Johnson săptămâna trecută, a declarat că intenţionează să-i ceară viitorului lider de la Casa Albă să-şi folosească influenţa pentru a sprijini reduceri agresive de cheltuieli care ar ajuta la compensarea unui plafon mai mare al datoriei federale.
Dan Crenshaw, de asemenea membru al Camerei Reprezentanţilor, care se va întâlni cu Trump duminică, vede discuţiile ca pe un început pentru angajamentul preşedintelui ales cu Capitoliul.
„Trump are un trecut de a fi cel mai implicat preşedinte cu membrii Congresului”, a spus Crenshaw. „Aşa că acesta este doar începutul”, a adăugat el.
Unii republicani au avertizat că Trump ar putea să-şi supraaprecieze forţele dacă îşi asumă un rol prea puternic în negocierile legislative.
„Suntem independenţi. Vreau să spun, suntem o ramură egală a guvernului. Uneori uităm că preşedintele nu conduce Senatul şi Camera Reprezentanţilor. Cred că aceasta a fost greşeala pe care a învăţat-o prima dată”, a declarat Kevin Hern, care prezidează Comitetul Politic Republican din Camera Reprezentanţilor şi se va număra printre aleşii care se vor întâlni cu Trump duminică.
sursa – AGERPRES