Armata israeliană a impus noi restricţii privind acoperirea mediatică referitoare la militarii aflaţi în misiune activă de luptă, pe fondul temerilor în creştere cu privire la riscul unor acţiuni în justiţie împotriva rezerviştilor care călătoresc în străinătate ca urmare a unor acuzaţii de implicare în crime de război în Fâşia Gaza, relatează Reuters, conform Agerpres.
Măsura a fost luată după ce un rezervist israelian aflat în vacanţă în Brazilia a părăsit rapid ţara atunci când un judecător brazilian a ordonat poliţiei federale să deschidă o anchetă în urma acuzaţiilor unui grup propalestinian conform căruia el ar fi comis crime de război în timpul misiunilor de luptă în Fâşia Gaza.
Conform noilor reguli, media care intervievează militari cu rang de colonel sau de rang inferior nu le va putea da numele complet sau arăta chipurile, la fel ca în cazul normelor existente pentru piloţi şi membri ai unităţilor forţelor speciale, a declarat reporterilor locotenent-colonelul Nadav Shoshani, un purtător de cuvânt al armatei israeliene.
Persoanele intervievate nu trebuie asociate unui anumit eveniment de luptă la care au participat.
„Aceasta este noua noastră orientare pentru a ne proteja soldaţii şi pentru a ne asigura că sunt în siguranţă faţă de aceste tipuri de incidente organizate de activiştii anti-Israel din întreaga lume”, a declarat Shoshani.
În conformitate cu normele militare existente, soldaţilor le este interzis să posteze înregistrări video şi alte imagini din zonele de război pe reţelele de socializare, „chiar dacă nu totul este perfect şi avem o armată mare”, a admis el. Reguli şi recomandări pentru soldaţii care călătoresc în străinătate există de mult timp, conform acestuia.
Shoshani a declarat că grupurile de activişti, cum ar fi Fundaţia Hind Rajab, cu sediul în Belgia, la originea acţiunii din Brazilia, au „făcut legătura” între soldaţii care au postat materiale din Fâşia Gaza, iar apoi aceiaşi soldaţi au postat fotografii sau imagini video cu ei în timp ce se aflau în vacanţă în străinătate.
Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis mandate de arestare anul trecut împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu şi a fostului ministru al apărării Yoav Gallant, precum şi a unui lider al grupării islamiste palestiniene Hamas, Ibrahim Al-Masri, pentru presupuse crime de război în Fâşia Gaza, stârnind indignare în Israel.
În afară de cazul din Brazilia, potrivit lui Shoshani, au mai fost altele câteva cu rezervişti care au călătorit în străinătate, toate fiind iniţiate de grupuri de activişti care au exercitat presiuni asupra autorităţilor pentru efectuarea unor investigaţii. „Nu au deschis nicio anchetă, nu au depus plângere sau ceva de genul ăsta”, a adăugat el.
sursa – AGERPRES