Finalizarea hidrocentralelor începute înainte de 1989 reprezintă una dintre prioritățile Ministerului Energiei și sunt încrezător că anul acesta vom marca o premieră și vom inaugura hidrocentrala Răstolița, prima terminată după mai bine de 34 de ani, a declarat ministrul de resort, Sebastian Burduja.
‘Una dintre prioritățile Ministerului Energiei este finalizarea hidrocentralelor începute înainte de 1989. Blocate decenii la rând de procesele unor organizații de mediu, de nepăsare sau de incompetență, aceste proiecte înseamnă șansa României de a avea o energie mai sigură, mai ieftină și mai curată. Statul român a investit deja miliarde de lei în aceste obiective și, oricâte interese aș deranja, nu mă voi opri până nu le vom finaliza. Sunt încrezător că anul acesta vom marca o premieră și vom inaugura prima hidrocentrală terminată după peste 34 de ani: Răstolița. Astăzi în ședința de Guvern a fost aprobată Hotărârea de Guvern pentru culoarul de expropriere. Este încă un pas, după obținerea unui nou acord de mediu anul trecut, un succes obținut cu sprijinul colegului și prietenului meu Mircea Fechet, ministrul Mediului. Ne-am ales amândoi cu proteste și amenințări’, a afirmat Burduja, citat într-un comunicat al ministerului.
Potrivit acestuia, urmează scoaterea din fondul forestier pentru suprafața din cuva lacului de acumulare (HG inițiată de Ministerul Mediului), apoi finalizarea ultimelor lucrări (stadiul se apropie de 100%) și umplerea lacului, după care va începe producția.
‘Am fost pe șantierul de la Răstolița la finalul anului trecut și vă pot confirma că lucrările sunt în grafic. Dacă totul merge bine, până în toamnă vom avea o hidrocentrală nouă în România, de 30 MW, un grup flexibil, care ne va ajuta mult, mai ales pentru acoperirea vârfurilor de consum. Fiecare MW pe care îl adăugăm în sistemul energetic național înseamnă facturi mai mici pentru români și companiile românești. Și vom demonstra că România poate finaliza o investiție strategică de peste 200 de milioane euro, fără să mai fie oprită de nimeni și de nimic’, a subliniat ministrul Energiei.
Executivul a adoptat în ședința de vineri Hotărârea privind completarea anexei nr. 2 la HG nr. 900/2017, care permite actualizarea listei imobilelor proprietate privată necesare pentru realizarea lucrării de utilitate publică de interes național ‘Amenajarea Hidroenergetică Răstolița’. Acest proiect reprezintă o prioritate strategică a României, fiind declarat obiectiv de securitate națională conform OUG nr. 175/2022.
Amenajarea Hidroenergetică Răstolița, situată în nord-estul județului Mureș, face parte din categoria lucrărilor de interes național pentru realizarea, dezvoltarea și producerea de energie electrică.
Ministerul Energiei precizează că Amenajarea Hidroenergetică Răstolița aduce următoarele beneficii României: contribuție la securitatea energetică națională, Răstolița făcând parte din lanțul de hidrocentrale noi dezvoltate de Hidroelectrica, companie strategică a statului român; sursă de energie verde, proiectul utilizând surse regenerabile, sprijinind obiectivele României de reducere a emisiilor de carbon, astfel cum sunt asumate în Planul Național Privind Schimbările Climatice și Strategia Energetică a României 2025-2035; folosință complexă a resurselor de apă, amenajarea urmând să asigure atât producția de energie, cât și utilizări secundare, cum ar fi gestionarea apelor și prevenirea inundațiilor.
Potrivit comunicatului, actualizarea listei imobilelor și suplimentarea sumelor pentru culoarul de expropriere, în valoare totală de aproape 5,66 milioane lei, au fost necesare pentru a reflecta situațiile juridice actuale.
‘Aceste măsuri sunt esențiale pentru respectarea obligațiilor legale și asigurarea unui proces corect pentru proprietarii afectați. Mai mult, proiectul nu putea înainta către scoaterea din fondul forestier a suprafeței din cuva lacului fără acest pas esențial. Ministerul Energiei reiterează angajamentul față de dezvoltarea proiectelor energetice strategice și încurajează cooperarea între toate părțile implicate pentru finalizarea cu succes a Amenajării Hidroenergetice Răstolița’, se mai menționează în comunicat.
Sursa: AGERPRES