Sindicatul Lucrătorilor Poştali solicită schimbarea echipei de management şi un plan pentru modernizarea Poştei Române

Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) solicită, într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului, schimbarea echipei de management a Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), un plan naţional de modernizare, precum şi valorificarea reţelei rurale şi mic urbane a instituţiei pentru promovarea incluziunii financiare.

„Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România vă adresează această scrisoare pentru a evidenţia gravitatea deciziilor şi declaraţiilor Directorului General Valentin Ştefan, precum şi impactul dezastruos al acestora asupra Companiei Naţionale Poşta Română, angajaţilor săi şi cetăţenilor României. Declaraţia iniţială a domnului Valentin Ştefan, conform căreia „oficiile poştale nu sunt profitabile şi nu au niciun viitor,” a fost nu doar iresponsabilă, ci şi profund dăunătoare. Această afirmaţie a indus panică în rândul populaţiei şi a transmis un mesaj periculos clienţilor şi partenerilor de contract, determinându-i să caute alternative în rândul competitorilor. Ulterior, clarificările oferite de companie au încercat să diminueze efectele acestor declaraţii, afirmând că „închiderea oficiilor poştale nu reprezintă o prioritate.” Totuşi, această schimbare de poziţie nu reprezintă decât o încercare de a masca consecinţele deja produse. Caracterul dual al conducerii demonstrează o lipsă de viziune şi de responsabilitate, afectând grav încrederea publicului în viitorul Poştei Române”, se menţionează în document.

Conform sursei citate, prin declaraţiile iniţiale, directorul general a alimentat o percepţie de instabilitate care subminează poziţia Poştei Române pe piaţă.

Potrivit sursei citate, clienţii vor începe să se orienteze către concurenţă, temându-se de închiderea oficiilor. Acest fenomen va duce la scăderea veniturilor companiei, într-un moment în care fiecare client contează pentru redresare, la pierderea încrederii partenerilor contractuali în Compania Naţională Poşta Română şi faţă de angajamentele aflate în derulare. În schimb, generează o oportunitate pentru competitori, care câştigă cotă de piaţă pe seama instabilităţii percepute.

„Clarificările ulterioare nu au reuşit să recâştige încrederea clienţilor, iar efectele pe termen lung ale acestor declaraţii rămân îngrijorătoare”, susţin sindicaliştii.

În cei trei ani de mandat, actuala conducere a demonstrat incapacitatea de a atrage contracte majore şi de a diversifica sursele de venit ale companiei, menţionează sursa citată. Astfel, aproape toate veniturile instituţiei provin din contracte acordate de stat, cum ar fi: livrarea pensiilor şi a cupoanelor de pensii, distribuirea cardurilor sociale în cadrul programelor MIPE şi transmiterea deciziilor de recalculare a pensiilor.

„Această dependenţă exclusivă de „pomana statului” reflectă un management ineficient, care nu a reuşit să identifice şi să capitalizeze oportunităţi de extindere pe alte segmente ale pieţei. Închiderea oficiilor poştale nu este o soluţie, ci o măsură care maschează eşecul conducerii de a implementa un plan coerent de redresare”, se mai precizează în document.

Potrivit sindicaliştilor, Compania Naţională Poşta Română nu este doar un furnizor de servicii comerciale, ci şi un pilon al securităţii şi infrastructurii naţionale.

„Rolul său în Planul Naţional de Apărare şi Mobilizare este vital, mai ales în situaţii de criză când infrastructura modernă de telecomunicaţii poate deveni inaccesibilă. Închiderea oficiilor poştale subminează această capacitate strategică, punând în pericol siguranţa naţională şi rezilienţa ţării. Poşta Română a fost sabotată în ultimii ani prin actul managerial de slabă calitate, având doar 5% din piaţa de curierat din România în ultimii trei ani. În loc să dezvolte sectorul de curierat, managementul companiei a desfiinţat divizia Prioripost creeând haos în reţeaua poştală, continuând cu desfiinţarea oficiilor poştale, ceea ce seamănă cu sabotarea sa de piaţă a serviciilor de Poştă şi Curierat în favoarea companiilor private, având costuri substanţiale”, precizează sursa citată.

În aceste condiţii, reprezentanţii sindicatului solicită schimbarea echipei de management, printre alte măsuri necesare „pentru a preveni dezastrul către care se îndreaptă compania sub actuala conducere”.

„Performanţele conducerii actuale nu susţin capacitatea acesteia de a redresa compania. Este nevoie de manageri cu viziune strategică şi competenţe în atragerea de contracte şi modernizarea companiilor de stat”, notează sindicaliştii.

Totodată, aceştia cer un plan naţional de modernizare. „Digitalizarea infrastructurii şi diversificarea gamei de servicii sunt esenţiale”, se mai precizează în document.

Reprezentanţii sindicatului mai solicită valorificarea reţelei rurale şi mic urbane a Poştei Române pentru promovarea incluziunii financiare prin rolul de vehicul în implementarea unui program naţional de creştere a gradului de incluziune financiară şi digitală a populaţiei României fără acces la minime servicii financiare.

„Datorită reţelei sale şi a acoperirii teritoriale Poşta Română poate fi un vehicul optim de implementare a unui astfel de program, având în vedere disparităţile dintre mediile urban şi rural”, se mai precizează în document.

O altă cerinţă este reprezentată de consultarea sindicatelor şi a comunităţilor. „Deciziile strategice care afectează viitorul companiei trebuie să fie transparente şi să implice toate părţile interesate”, susţin sindicaliştii.

Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România solicită şi campanii publice pentru recâştigarea încrederii. „Este imperativ să fie transmis un mesaj clar către public despre angajamentul companiei faţă de continuitatea serviciilor şi modernizarea acestora”, se mai arată în document.

Conform sursei citate, Guvernul trebuie să supravegheze îndeaproape activitatea managerială a companiei şi să ia măsuri în cazul lipsei de performanţă.

„În concluzie Compania Naţională Poşta Română nu poate fi lăsată să devină o victimă a declaraţiilor nesăbuite şi a unui management incompetent. Deciziile şi acţiunile Directorului General Valentin Ştefan au generat daune semnificative, iar clarificările ulterioare nu au reuşit să corecteze aceste greşeli. Solicităm Guvernului României să intervină prompt pentru a proteja acest serviciu public esenţial şi să iniţieze măsuri care să asigure modernizarea, diversificarea şi viabilitatea pe termen lung a Poştei Române”, precizează sindicatul.

Sursa: Știrile TVR

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare