Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Rareș Petru Achiriloaie, consideră că aspectele semnalate de inspectorii Consiliului de Monitorizare și de reprezentanții Centrului de Resurse Juridice la cele patru centre de îngrijire a copiilor cu dizabilități din Târgu Mureș sunt de o ‘gravitate extremă’ și a anunțat că va trimite Corpul de control al ANPDCA pentru verificarea celor sesizate.
‘Lucrurile semnalate sunt de o gravitate extremă și, în cazul în care se dovedesc a fi reale, consecințele trebuie să fie cele legale. Dispunerea Corpului de control în județul Mureș este prima dintre măsurile legale pe care noi, la nivelul Autorității, o avem la dispoziție. Cer, de asemenea, DGASPC Mureș să prezinte cât mai curând posibil lămuriri în acest caz, pentru că este important să comunice public și să clarifice toate aceste situații care, așa cum au fost expuse, sunt inacceptabile’, a precizat președintele ANPDCA, Rareș Petru Achiriloaie, într-un comunicat transmis AGERPRES.
Președintele ANPDCA a solicitat DGASPC Mureș să prezinte cât mai curând posibil lămuriri în acest caz, ‘pentru că este important să comunice public și să clarifice această situație’.
‘Precizăm că, potrivit prevederilor legale în vigoare, Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, instituțiile care gestionează activitatea serviciilor sociale destinate inclusiv îngrijirii copiilor cu deficiențe neuropsihiatrice funcționează, la nivelul fiecărui județ/ sector al municipiului București, în subordinea Consiliilor Județene, respectiv a Consiliilor Locale în cazul sectoarelor municipiului București’, a subliniat ANPDCA.
Centrul de Resurse Juridice a anunțat, sâmbătă, că împreună cu Consiliul de Monitorizare au controlat patru centre din Târgu Mureș, în care sunt adăpostiți în total 63 de copii cu dizabilități, deși capacitatea totală este de 51 de locuri, constatând și alte nereguli.
‘În dimineața zilei de 11 ianuarie, în intervalul orar cuprins între 5,30 și 7,00, reprezentanți ai Centrului de Resurse Juridice și ai Consiliului de Monitorizare au vizitat inopinat copiii plasați în patru centre de plasament, din subordinea DGASPC Mureș, aflate pe raza municipiului Târgu Mureș. În cele patru centre vizitate sunt instituționalizați în total 63 de copii cu dizabilități (61 prezenți în centre și 2 internați în spital), deși capacitatea pentru care inițial a fost eliberată licența de funcționare era pentru un număr de 51 de beneficiari. (…) Copiii cu vârste cuprinse între 3 și 7 ani nu sunt în grija asistenților maternali profesioniști, așa cum prevede legea, ci închiși în centre. Astfel, DGASPC Mureș a încălcat obligația de a asigura îngrijirea copiilor în mediul familial’, a arătat CRJ în comunicatul de presă.
CRJ susține că într-unul din centre opt copii erau închiși în dormitoare cu zăvoare, amplasate în exterior, pentru a nu putea ieși din camere.
‘Personalul de serviciu ne-a comunicat că au apelat la această modalitate din lipsă de personal. În două dintre centre, în urma verificării medicamentelor din aparatele de urgență, au fost identificate medicamente expirate. Personalul de serviciu a afirmat că a administrat aceste tratamente de curând. În toate cele patru centre, condițiile de viață și îngrijire sunt inadecvate, nu corespund standardelor legale, fiind observați și 9 copii într-un dormitor, camere fără uși, spații insalubre, saltele îmbrăcate în plastic, paturi inadecvate ca mărime – toate acestea fiind de natură să pericliteze viața și integritatea copiilor. Într-unul dintre centre am găsit un focar de varicelă, cinci copii fiind diagnosticați, nu toți erau izolați de ceilalți copii instituționalizați. Sunt copii cu dizabilități care nu beneficiază de servicii de kinetoterapie deși medicii spun că lipsa recuperării le poate pune viața în pericol’, arată CRJ.
În comunicatul CRJ se mai precizează că, la momentul vizitei, ‘toate cele patru centre funcționează în afara legii, licențele de funcționare fiind expirate din 2, respectiv 4 decembrie 2024’.
Sursa: AGERPRES