FACIAS acuză ”inacțiunea autorităților” în cazul decesului adolescentului de 16 ani la Spitalul din Târgu Jiu

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) afirmă, într-un comunicat de presă transmis duminică Agerpres, că este ‘inadmisibil’ faptul că la două luni de la moartea tragică a lui Andrei Marius Drăgan, un copil de 16 ani, pe un pat de spital în cadrul Spitalului de Urgențe Târgu Jiu, nicio instituție nu a luat măsuri concrete pentru a-i sancționa pe cei responsabili.

De asemenea, FACIAS arată că a depus, sâmbătă, o plângere penală la Parchetul General, însă denunțul a fost trimis spre soluționare către Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu.

‘Vineri, 10 ianuarie, președintele Colegiului Medicilor din România, Cătălina Poiană, a ajuns la Târgu Jiu pentru discuții cu conducerea spitalului, șefii de secții și autoritățile locale, însă măsurile decisive lipsesc. Nimeni nu pare să-și asume responsabilitatea, iar tăcerea autorităților adâncește suferința familiei și revolta publică. În acest context, FACIAS cere dreptate pentru Andrei și a depus un denunț penal pentru a-i aduce în fața legii pe cei vinovați. Acest caz cutremurător a șocat întreaga țară, dezvăluind nepăsarea și lipsa de responsabilitate a unor cadre medicale. Deși viața lui Andrei putea fi salvată printr-o intervenție chirurgicală de urgență, medicul Valentin Neagu a refuzat să opereze, motivând lipsa competențelor pediatrice. Mai mult, într-o declarație revoltătoare pentru presă, acesta a afirmat că ‘a acționat procedural și nu regretă nimic”, se afirmă în comunicatul FACIAS.

Potrivit sursei citate, președintele Colegiului Medicilor din România, Cătălina Poiană, după vizita de vineri la Spitalul de Urgențe din Târgu Jiu, a declarat că ‘modificarea legislației malpraxisului reprezintă o prioritate’ și că există soluții imediate, precum utilizarea telemedicinei, pentru a preveni astfel de tragedii. De asemenea, s-a subliniat că legislația actuală permite chirurgilor generaliști să intervină în cazuri de urgență. ‘În ciuda acestor afirmații, ancheta disciplinară a Colegiului Medicilor Gorj pe acest caz este încă în desfășurare, aflându-se la comisia de disciplină, cu un termen de finalizare de șase luni de la începutul investigației’, se adaugă în comunicat.

FACIAS amintește că, în seara de 11 noiembrie 2024, Andrei a fost transportat de urgență la spital cu simptome grave, fiind diagnosticat cu pneumoperitoneu, o afecțiune care necesita o operație imediată pentru a-i salva viața. Totuși, din cauza refuzului medicului de gardă de a interveni, s-a solicitat transferul băiatului la un spital din Craiova. Ambulanța necesară a ajuns abia după trei ore, timp în care starea lui Andrei s-a agravat dramatic, culminând cu un stop cardio-respirator. În ciuda eforturilor de resuscitare, viața adolescentului nu a mai putut fi salvată. Cauza decesului: insuficiență respiratorie și peritonită.

Totodată, FACIAS constată cu îngrijorare că, deși cazul lui Andrei a scos la lumină grave deficiențe, nicio decizie concretă nu a fost luată pentru a preveni astfel de tragedii. Astfel, la două luni de la moartea tragică a lui Andrei, reacția autorităților este de ‘o superficialitate revoltătoare’. Medicul Valentin Neagu a fost sancționat cu o amendă de 3.000 de lei, iar medicul de gardă Liliana Puiu Crăciun a primit o amendă de 1.500 de lei pentru deficiențe în completarea fișei pacientului.

‘Până în acest moment, Colegiul Medicilor nu a luat nicio decizie, perpetuând un sistem în care cadrele medicale își asumă să decidă între viață și moarte fără a suporta consecințele unor greșeli fatale. De asemenea, nu există un dosar penal deschis împotriva medicilor implicați, în ciuda gravității faptelor care au dus la moartea unui adolescent de 16 ani. În prezent, ambii medici continuă să practice fără nicio suspendare sau alte repercusiuni reale. În fața acestei nedreptăți, FACIAS a solicitat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să preia cazul și să inițieze o anchetă riguroasă, astfel încât persoanele responsabile să fie aduse în fața legii. Denunțul depus de FACIAS a fost înregistrat cu nr. 1142/11.12.2024 la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și ulterior trimis spre soluționare către Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu’, se menționează în comunicat.

FACIAS consideră că, într-un stat care pretinde că respectă drepturile cetățenilor, un copil nu poate să moară din cauza fricii unui medic de a-și depăși competențele în situații de urgență.

‘Dreptul la viață este fundamental și nu poate fi negociat. FACIAS va monitoriza îndeaproape desfășurarea anchetei în acest caz, astfel încât vinovații pentru moartea lui Andrei să fie trași la răspundere, iar sistemul medical să-și asume greșelile și să implementeze schimbările necesare. FACIAS solicită măsuri drastice pentru reformarea sistemului de sănătate, pentru ca tragedii precum cea a lui Andrei să nu se mai repete. Este inacceptabil ca autoritățile să rămână indiferente în fața unei astfel de tragedii. FACIAS solicită autorităților să nu mai întârzie luarea deciziilor și să se asigure că dreptatea va prevala’, se mai spune în comunicatul ONG-ului.

Președintele Colegiului Medicilor din România, Cătălina Poiană, a declarat, vineri, în legătură cu decesul minorului de 16 ani la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu anul trecut, că elementul cel mai important este comunicarea între membrii echipei medicale. Cătălina Poiană a participat la o discuție cu reprezentanții conducerii, respectiv șefii de secții ai SJU Târgu Jiu, conducerea Colegiului Medicilor Gorj și reprezentanții Consiliului Județean Gorj.

Cătălina Poiană a făcut referire și la deficitul de resursă umană din sănătate. ‘Acest spital trebuie să funcționeze astăzi, acest spital trebuie să asigure asistență medicală pacienților astăzi și mâine, până când se pun în practică toate aceste lucruri. Este motivul pentru care trebuie identificate aceste soluții care să optimizeze activitatea și cred că singura modalitate prin care aceste lucruri se pot duce la bun sfârșit este dialogul. (…) Sunt multe probleme legate de resursa umană, este un deficit de resursă umană în sănătate și știm acest lucru, că distribuția cadrelor medicale pe teritoriul țării este extrem de inegală și sunt multe specialități, cum sunt aceste specialități derivate pediatrice în care numărul de specialiști este insuficient. Dar și aici se pare că încep să meargă lucrurile și, concret, la SJU Târgu Jiu se scoate la concurs un post de chirurg pediatric și colegul chirurg pediatric care era doar în Ambulator are acum contract de muncă modificat și poate să opereze în spital’, a menționat ea.

În ceea ce privește chirurgul care nu a intervenit pentru a-l opera pe minorul de 16 ani, aceasta a spus: ‘În momentul în care există o urgență medicală, o urgență chirurgicală, o situație care este amenințătoare de viață, cu certitudine medicul trebuie să intervină. (…) Există niște anchete în desfășurare. Legislația în vigoare îi permitea intervenția, dacă la momentul la care a văzut pacientul considera că este o urgență amenințătoare de viață’.

Ea a afirmat că, spre exemplu, vineri nu există linie de gardă de chirurgie pediatrică la SJU Târgu Jiu.

Polițiștii au întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă după decesul unui băiat de 16 ani la SJU Târgu Jiu, au anunțat, pe 12 noiembrie 2024, reprezentanții IPJ Gorj.

Potrivit sursei citate, polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale Gorj au fost sesizați în mod direct de personalul SJU Târgu Jiu cu privire la faptul că la acea unitate medicală, la data de 11 noiembrie, s-a prezentat un tânăr în vârstă de 16 ani, din localitatea Scoarța, în vederea efectuării unor investigații medicale.

Peste puțin timp, în noaptea de 11 spre 12 noiembrie, a fost declarat decesul tânărului, al cărui cadavru a fost transportat la Morga Serviciului de Medicină Legală Gorj, în vederea efectuării necropsiei și a stabilirii cauzei decesului.

Un medic chirurg și un medic de la UPU din cadrul SJU Târgu Jiu au fost amendați de către Direcția de Sănătate Publică Gorj cu câte 3.000 de lei, în urma decesului băiatului.

A început o anchetă a Comisiei de cercetare disciplinară, însă raportul a fost restituit de către managerul SJU Târgu Jiu aceleiași comisii, a declarat purtătorul de cuvânt al unității medicale, Mihaela Țicleanu.

‘Având în vedere faptul că raportul Comisiei de cercetare disciplinară numită prin dispoziția managerului nu conține elemente de cercetare a conduitei medicilor implicați în acordarea asistenței medicale pacientului minor, limitându-se doar la analizarea conduitei unui singur medic din cadrul Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) și având în vedere faptul că raportul nu identifică eventuale sancțiuni disciplinare incidente prin raportare la faptele cercetate potrivit Procedurii operaționale privind cercetarea disciplinară prealabilă, managerul a decis restituirea raportului comisiei de cercetare disciplinară’, a precizat Mihaela Țicleanu.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare