Numărul intrărilor ilegale în UE a scăzut semnificativ în 2024, anunță Frontex

Numărul de treceri ilegale ale frontierei în Uniunea Europeană a scăzut cu 38% în 2024 faţă de anul anterior, atingând cel mai scăzut nivel din 2021, când migraţia era încă afectată de pandemia de COVID-19, indică noile date difuzate de Agenţia europeană pentru poliţia de frontieră şi garda de coastă (Frontex) într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei, conform Agerpres.

În pofida presiunii persistente exercitate de migraţie, intensificarea cooperării dintre UE şi partenerii săi împotriva reţelelor de introducere ilegală a migranţilor a redus masiv trecerile frontierelor externe ale Europei, anul trecut înregistrându-se puţin peste 239.000 de cazuri detectate.

Scăderea numărului total de migranţi ilegali a fost cauzată în principal de o scădere cu 59% a numărului de sosiri pe ruta central-mediteraneeană şi cu 78% a numărului de cazuri detectate pe ruta Balcanilor de Vest.

Nu toate rutele au înregistrat aceleaşi tendinţe. Astfel, pe ruta central-mediteraneeană, numărul de traversări a scăzut cu 59% din cauza numărului mai mic de plecări din Tunisia şi Libia. În ciuda acestei scăderi semnificative, pe această rută s-au înregistrat totuşi aproximativ 67.000 de treceri, a doua cea mai mare dintre toate rutele.

În privinţa rutei Balcanilor de Vest, o scădere bruscă de 78% a urmat eforturilor susţinute ale ţărilor din regiune de a stopa fluxul de migranţi.

Pe ruta est-mediteraneeană, numărul persoanelor detectate a crescut cu 14%, până la 69.400, ca urmare a noilor coridoare din estul Libiei, migranţii provenind în principal din Siria, Afganistan şi Egipt.

Pe ruta vest-africană, insulele Canare au înregistrat o creştere de 18% a sosirilor, ajungând la aproape 47.000, cea mai mare cifră de la începerea colectării datelor de către Frontex, în 2009. Acest lucru a fost alimentat de plecările din Mauritania, chiar dacă fluxurile din alte puncte de plecare au scăzut.

Referitor la ruta frontierelor estice, s-a raportat o creştere de trei ori a numărului de treceri, în principal de-a lungul frontierelor cu Ucraina şi Belarus.

Numărul tentativelor de trecere a Canalului Mânecii către Regatul Unit a crescut uşor, cu 9% faţă de 2023.

O analiză demografică mai atentă arată că ponderea femeilor în rândul migranţilor detectaţi s-a menţinut la puţin peste 10%. În mod semnificativ, 62% din totalul femeilor care sosesc la frontierele UE au intrat pe ruta est-mediteraneeană, reflectând pericolele şi dinamica în schimbare pe alte căi. Femeile afgane şi siriene au constituit majoritatea acestui grup.

”În fiecare an, ne confruntăm cu provocări unice la frontierele noastre, care necesită vigilenţă şi adaptabilitate constante. Deşi în 2024 s-a înregistrat o reducere semnificativă a trecerilor neregulamentare ale frontierei, aceasta a evidenţiat, de asemenea, riscurile emergente şi dinamica în schimbare. Frontex şi autorităţile de frontieră din întreaga Europă trebuie să rămână pregătite şi flexibile pentru a aborda în mod eficace aceste provocări în continuă evoluţie. Angajamentul nostru este de a proteja frontierele Europei, respectând în acelaşi timp cele mai înalte standarde de umanitate şi cooperare”, a declarat directorul executiv al Frontex, Hans Leijtens.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare