Daniel David, ministrul Educației, a declarat că profesorii ar trebui să aibă „un salariu decent pe măsura rolului social pe care vrei să-l dai acestei profesii”. Pe de altă parte, a spus că „nu trebuie să cerem doar bani, sume, încă 200 lei, încă 20%, încă 10%, că lumea nu înțelege și societatea devine iritată”, scrie b1tv.ro.
„Sistemul este nemulțumit și într-un fel înțeleg această nemulțumire. În același timp, încerc să discut și cu sindicatele și cu alți reprezentanți din sistem, pentru a avea o abordare strategică. Am ajuns în zona Educației să tot cerem salarii, în condițiile în care salariile nu sunt rezonabile din mai multe motive. Societatea efectiv a împins Educația în umbră. Cândva, Educația era calea principală spre succesul social. (…)
În același timp, decența oamenilor din sistem, care de multe ori veneau să ceară lucruri când le-a ajuns cuțitul la os, a fost interpretată prost de către politicieni. De aceea atitudinea mea și discuția pe care o am cu ei este hai să gândim strategic. Noi trebuie să arătăm nevoile pe care le avem în sistem”, a declarat Daniel David, pentru Digi24.
Ministrul a atras apoi atenția că atunci când s-au mărit salariile medicilor sau când s-au dat scutiri de impozite în industria IT, profesorii s-au solidarizat, înțelegând utilitatea acestor măsuri.
„Acum noi trebuie să spunem acest lucru. Este o nevoie extraordinar de mare în sistemul educației, pentru că cei mai buni absolvenți din universități încep să nu mai vină în zona preuniversitară. Avem un deficit foarte mare de profesori, mai ales în zona științelor. Deci este o problemă majoră pentru educația pe care o putem oferi copiilor noștri. Trebuie să spunem foarte clar că noi trebuie să ne hotărâm, ca societate, dacă valorizăm statutul de profesor și dacă îl valorizezi și vrei să readuci educația în centrul discursului public, că uite ce a pățit când am marginalizat-o. Atunci trebuie să fie un salariu decent pe măsura rolului social pe care vrei să-l dai acestei profesii”, a continuat ministrul Educației.
Nu că salariul de bază ar trebui gândit prin indicatori de performanță, fiindcă asta nu se întâmplă nici în cazul meu, nici în cazul medicului, nici în cazul altor oameni care lucrează în sistemul public. Acolo avem alți indicatori. De exemplu, criterii minimale. Altfel spus, cred că lucrurile dacă le gândim strategic și venim nu să cerem bani, ci venim cu aceste principii, le argumentăm, cred că putem să fim credibili. (…)
Nu trebuie să cerem doar bani, sume, încă 200 lei, încă 20%, încă 10%, că lumea nu înțelege și societatea devine iritată, ca și cum profesorii ăștia vor mereu bani, politicienii devin suspicioși și iritabili. Trebuie să venim cu aceste principii pe care le-am spus. Legea salarizării unitare trebuie să ne pună pe grilă acolo unde merităm”, a mai explicat ministrul Daniel David, pentru Digi24.