Investițiile vor avea în continuare prioritate, reforma fiscală se amână până după alegeri, îngheață pensiile și salariile, dar cei cu venituri mici vor primi un ajutor financiar de la Guvern. Așa arată, în linii mari, primele date din proiectul de buget prezentate de premier și de ministrul finanțelor. Tanczoş Barna vine cu o abordare prudență și cu angajamentul să nu crească taxele și impozitele în mandatul sau. Promisiuni face și premierul Ciolacu: nu mărește TVA-ul și nu renunță la cota unică.
La întâlnirea de lucru de la Ministerul de Finanțe, premierul Ciolacu, ministrul Tanczos și șefa ANAF au creionat principiile bugetului de stat și celui al asigurărilor sociale pentru 2025. Va fi o abordare prudentă cu soluții pentru toate domeniile și categoriile sociale, astfel încât bugetarii și pensionarii să primească fondurile necesare, dar să existe în același timp un control riguros al cheltuielilor.
Tanczos Barna, ministrul Finanţelor: Este un buget cumpătat, am pornit de la tăierea chltuielilro statului. 2025 este anul solidarității în UAT-uri, vom avea un Fond al solidarității la nivel național(…) la care vor contribui toți că să ajute comunele mici.
Investițiile cresc. În educație și sănătate vor fi asigurate salariile la nivelul celor din 2024. La Apărare vor fi date cele două procente din PIB și investiții startegice în sectorul industriei de profil. Guvernul va îngheța fondul de salarii și nu va mai indexa pensiile. Premierul Marcel Ciolacu promite celor cu venituri mici, pensionari și angajați, un ajutor de tip one-off, adică o suma fixă acordată o singură dată. Nu e clar deocamdată care sunt limitele de acordare a ajutorului. Indexarea tuturor pensiilor din luna septembrie se va analiză la prima rectificare bugetară, în funcție de situația financiară.
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: România nu își mai permite o mărire a anvelopei de cheltuieli, nici pe bunuri și servicii nici pe cheltuieli, one-offurile către zona socială sunt un lucru corect fiind că duce la o echitate socială. Această discuție o voi avea cu dl ministru și cu ministrul Muncii.
Înghețarea fondului de salarii și DE pensii și o presiune suplimentară pe ANAF pentru o colecatare mai bună a TVA-ului sunt măsurile pe care mizează Tanczos Barna că să păstreze echilibrul între venituri și cheltuieli. Fără să fie nevoie de creșterea taxelor și impozitelor.
Ministrul Finanțelor a fost întrebat și dacă își va da demisia dacă vor crește anul acesta taxele și impozitele: ”Aș vrea să evit această abordare sincer pentru că nu-mi place nici întrebarea, dacă răspund cu funcția, nici cu tatuajul ( nu va supărați domnule prim-ministru!)… nu sunt abordări care să mă caraterizeze. Când spun că atât timp cât sunt eu nu cresc taxele”, a susținut Barna.
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: Acuma… cu tatuajul… m-au păcălit, că mi s-a șters.
TVA și cota unică rămân neschimbate în 2025. Iar impozitarea progresivă rămâne deocamdată doar un deziderat.
Sursa: Știrile TVR