Germania: Polițistii federali amenințați cu concedierea dacă se alătură sau sprijină AfD

Membrii poliției federale germane care activează în partidul de dreapta „Alternativa pentru Germania” (AfD) riscă proceduri disciplinare și încetarea angajării lor, au dezvăluit documente interne divulgate, scrie publicatia conservatoare Brusselssignal, scrie mariustuca.ro.

„Candidatura pentru un partid de extremă dreaptă? Nu este o idee bună pentru funcționarii publici federali”, se arată în titlul unui document de pe intranetul Poliției Federale, a relatat ziarul german Junge Freiheit .

Documentul îi avertizează pe ofițerii de poliție să nu se alăture, să nu „lucreze activ” sau să se prezinte drept candidat pentru AfD – despre care sondajele sugerează că ar putea primi 22% din voturi la alegerile din februarie din Germania.

„Ordinea noastră democratică liberală […] formează baza pentru mentalitatea și comportamentul tuturor angajaților poliției”, se spune în document.

„Statul constituțional nu poate tolera, așadar, funcționarii civili, care reprezintă poziții extremiste de dreapta, rasiste sau inumane”, a continuat.

Documentul intranet se referea apoi la un decret intern al Ministerului de Interne, din 29 august 2024. Ministrul de interne Nancy Faeser (SPD) este responsabil de poliția federală din Germania.

Acest decret – conform documentului scurs – spunea că orice ofițer de poliție care candidat la AfD va trebui să facă față unei proceduri disciplinare obligatorii.

Ministrul de Interne s-a referit la deciziile Oficiilor de Stat pentru Protecția Constituției (LfV) din Turingia și Saxonia, care au caracterizat AfD drept „cu siguranță extremistă de dreapta”.

„Aderarea la un partid considerat „cu siguranță extremist de dreapta” ridică îndoieli cu privire la loialitatea constituțională a ofițerului de poliție”, se spune în documentul poliției.

Niciunul dintre celelalte 14 state ale Germaniei sau guvernul federal nu a etichetat AfD drept „cu siguranță extremistă de dreapta”.

Serviciul de securitate internă al Germaniei ( Bundesamt für Verfassungsschutz , sau BfV) va publica un raport despre AfD federal la sfârșitul acestui an.

Șeful LfV din Turingia, unul dintre cele două state care a aplicat eticheta AfD, a fost între timp acuzat de partizanat .

Polițiștii care se confruntă cu o procedură disciplinară ar putea primi concedierea.

Dezvăluirea a determinat-o pe Alice Weidel, candidatul AfD la funcția de cancelar la alegerile din februarie, să numească procedura disciplinară obligatorie „marea epurare a lui Nancy [Faeser]”.

Alți comentatori au ridicat îndoieli cu privire la constituționalitatea măsurii. Constituția germană include o prevedere conform căreia nimeni nu poate fi dezavantajat sau persecutat pentru convingerile sale politice.

Brussels Signal a contactat Ministerul de Interne al Germaniei pentru comentarii, dar nu a primit răspuns la momentul redactării acestui articol.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare