Jurnaliştii l-au criticat pe Blinken pentru politica din Gaza la ultima sa conferinţă de presă

Mai mulţi jurnalişti care denunţă deschis sprijinul SUA pentru Israel l-au criticat joi pe secretarul de stat american Antony Blinken în legătură cu războiul din Gaza, întrerupându-i în mod repetat ultima conferinţă de presă, în care încerca să-şi apere modul în care a gestionat conflictul vechi de 15 luni, relatează Reuters, scrie Agerpres.

Asaltul Israelului asupra Fâşiei Gaza cel mai probabil va defini moştenirea de politică externă a administraţiei Biden, în ciuda unui acord încheiat miercuri cu grupul militant palestinian Hamas privind o încetare a focului în schimbul eliberării ostaticilor.

„Criminal! De ce nu sunteţi la Haga?”, a strigat Sam Husseini, un jurnalist independent şi critic de lungă durată al abordării Washingtonului faţă de lume. La Haga îşi are sediul Curtea Penală Internaţională.

Scena neobişnuit de conflictuală din sala de presă a Departamentului de Stat s-a încheiat abia când personalul de securitate l-a ridicat cu forţa pe Husseini şi l-a scos din cameră în timp ce acesta continua să-l hărţuiască pe Blinken.

Şeful diplomaţiei americane s-a confruntat cu critici pentru că a furnizat Israelului arme şi sprijin diplomatic de când a început cea mai recentă vărsare de sânge în conflictul israeliano-palestinian vechi de zeci de ani, pe 7 octombrie 2023, când Hamas a atacat Israelul, omorând 1.200 de persoane şi luând aproximativ 250 de ostatici, potrivit bilanţurilor israeliene.

Asaltul militar ulterior al Israelului asupra Fâşiei Gaza a ucis peste 46.000 de palestinieni, potrivit Ministerului local al Sănătăţii, atrăgând în acelaşi timp acuzaţii de genocid într-un caz la Curtea Internaţională de Justiţie intentat de Africa de Sud şi de crime de război şi crime împotriva umanităţii la Curtea Penală Internaţională. Israelul neagă acuzaţiile. Atacul a strămutat aproape întreaga populaţie de 2,3 milioane de locuitori din Gaza şi a stârnit îngrijorări la nivel internaţional cu privire la foametea din acest teritoriu.

„De ce aţi permis continuarea bombardamentelor, din moment ca exista o înţelegere în mai?”, i-a strigat lui Blinken, înainte de a fi scos afară, Max Blumenthal, editor la Grayzone, o publicaţie care critică puternic multe aspecte ale politicii externe a SUA.

Blinken, care îşi va părăsi funcţia luni, când administraţia preşedintelui ales Donald Trump preia conducerea, a făcut cu calm apel la linişte în timp ce îşi susţinea discursul, iar mai târziu a răspuns la întrebările reporterilor.

El a fost frecvent hărţuit la apariţiile de la Washington de la începutul conflictului din Gaza. Demonstranţii au campat în faţa casei sale din Virginia timp de luni de zile şi au aruncat în mod repetat cu vopsea roşie – asemănătoare sângelui – pe maşinile care îi transportau pe Blinken şi familia sa.

Întrebat în timpul conferinţei de presă dacă ar schimba ceva în relaţiile sale cu Israelul, Blinken a spus că guvernul israelian a aplicat politici care „au fost susţinute de o majoritate covârşitoare a israelienilor după trauma din 7 octombrie” şi a adăugat că acest lucru trebuie luat în considerare în răspunsul SUA.

Administraţia Biden nu a reuşit să ajungă la concluzii finale cu privire la incidente individuale care ar putea constitui încălcări ale dreptului internaţional, deoarece Hamas s-a integrat în populaţia civilă, a spus el.

„Aş sublinia, de asemenea, că în Israel există sute de cazuri care sunt investigate”, a declarat Blinken. „Au un proces, au proceduri, au stat de drept. Acesta este semnul distinctiv al oricărei democraţii”, a adăugat el.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare