Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a anunțat, marți, la Zalău, că ministerul pe care îl conduce va face publică, în zilele următoare, o hartă a României cu riscul seismic pe fiecare localitate în parte, iar autoritățile din zonele cu risc seismic ridicat vor putea accesa un program guvernamental de consolidare a clădirilor publice, finanțat integral de la bugetul de stat.
‘În zilele următoare o să dăm, o să facem pentru prima dată în România – lucrăm la acest lucru la Ministerul Dezvoltării – o listă a localităților, după gradul de accelerație a terenului, care este practic cuantificarea expunerii la risc seismic a localităților și vom da o listă pe fiecare județ, cu localitățile care sunt eligibile pentru acest program. Sigur, nu zona aceasta (județul Sălaj n.r.) este cea mai expusă riscului seismic, dar și aici sunt zone în care pot fi clădiri, mai vechi, care pot fi expuse unui risc seismic. Avem programe de investiții, de finanțare pentru ele și le-am spus și primarilor să vină, dacă au expertiză tehnică pe o asemenea clădire – poate fi o clădire mai veche, o școală, o grădiniță, o clădire sediul primăriei, un cămin cultural, orice alt tip de clădire publică – dacă este expertizată în risc seismic I sau II, poate primi finanțare pentru lucrări de consolidare’, a precizat Cseke Attila.
Potrivit ministrului Dezvoltării, programul de consolidare de risc seismic a clădirilor publice este finanțat integral de la bugetul de stat.
Cseke Attila a efectuat, marți, o vizită de lucru în județul Sălaj, unde a vizitat, la Zalău, două obiective finanțate de către Compania Națională de Investiții, aflate în construcție: o creșă și un bazin didactic de înot.
Sursa: AGERPRES