DETALIILE acordului comercial „Faza Unu” dintre S.U.A. și China

Statele Unite și China au convenit asupra condițiilor unui acord comercial „Faza 1” prin care se reduc anumite taxe vamale ale S.U.A. la importul mărfurilor chinezești și în care se spune că vor fi stimulate achizițiile în China de produse agricole și echipamente americane, fiind totodată abordate unele dispute privind proprietatea intelectuală.

Nicio parte nu a dezvăluit detalii specifice din cadrul acordului, despre care oficialii S.U.A. spun că are 86 de pagini. Oficialii chinezi descriu acordul în condiții de reținere, neconfirmând public o mare parte din versiunea Washingtonului – în special în ceea ce privește angajamentele de cumpărare a mărfurilor americane.

  • Statele Unite au suspendat taxele vamale de 15%, planificate să intre în vigoare duminică, 15 decembrie a.c., pentru bunuri chinezești în valoare de aproape 160 de miliarde de dolari, incluzând telefoane mobile, computere laptop, jucării și îmbrăcăminte.
  • China de asemenea și-a anulat taxele vamale de represalii care urmau să intre în vigoare în aceeași zi, inclusiv o taxă de 25% pentru autoturismele fabricate în S.U.A..

Reprezentantul Biroului Comercial al Statelor Unite a declarat că va reduce la jumătate rata medie a taxei vamale pe care a impus-o la 1 septembrie 2019 pentru o listă de mărfuri chinezești de 120 de miliarde de dolari, respectiv de la 15 la 7,5%. Taxele vamale americane de 25% pentru mărfuri chinezești în valoare de 250 de miliarde de dolari vor rămâne neschimbate, asigurând un avantaj pentru S.U.A. pentru a doua etapă a negocierilor de anul viitor, potrivit U.S.T.R.. Oficialii americani spun că China a acceptat să crească achizițiile de produse și servicii americane cu cel puțin 200 de miliarde de dolari în următorii doi ani – aproape dublarea exporturilor americane în China – cu promisiunea că achizițiile vor continua și după acea perioadă. Achizițiile includ mărfuri industriale, bunuri agricole, energie și servicii și ar trebui să reducă deficitul comercial de peste 419 miliarde USD.

  • În anul 2017, înainte de începerea războiului comercial, China a cumpărat bunuri americane de 130 miliarde dolari și servicii de 56 miliarde dolari, arată statistica americană. China nu a menționat să aibă nicio sarcină dură în acord, dar a spus că va importa mai mult grâu, orez, porumb, energie, produse farmaceutice și servicii financiare din S.U.A.. Ning Jizhe, vicepreședinte al agenției de planificare de stat din China, Comisia Națională de Dezvoltare și Reformă, a declarat că suma exactă a creșterilor la import va fi anunțată ulterior.

Capitolul – Agricultură

China s-a angajat să crească achizițiile de produse agricole din S.U.A. cu 32 de miliarde de dolari pe parcursul a doi ani, a declarat U.S.T.R.. Aceasta ar însemna un total anual de aproximativ 40 de miliarde de dolari, în comparație cu valoarea de referință de 24 miliarde dolari înregistrată în anul 2017, înainte de începerea războiului comercial – o creștere care poate fi dificil de realizat, totuși, având în vedere achizițiile anterioare ale Chinei de bunuri agricole din S.U.A.. Președintele Trump a declarat că China ar putea cumpăra anual bunuri agricole americane de 50 miliarde dolari. Reprezentantul comerțului american, Robert Lighthizer, a declarat, la rândul său, că partea chineză a fost de acord să depună toate eforturile pentru a crește importurile cu încă 5 miliarde de dolari anual pentru a obține cele aproape 50 de miliarde de dolari. De asemenea, surse U.S.T.R. spun că China s-a angajat să reducă barierele netarifare pentru produse agricole, cum ar fi: păsări de curte, fructe de mare și aditivi pentru furaje, precum și pentru produsele biotehnologice.

Capitolul – Proprietate Intelectuală

Reprezentanții U.S.T.R. au declarat că acordul include angajamente din partea Chinei pentru protecția legală mai puternică a brevetelor, mărcilor comerciale, drepturilor de autor, inclusiv pentru procedurile penale și civile pentru combaterea mărfurilor piratate și contrafăcute comercializate chiar și online. Acordul conține promisiuni ale Chinei de a-și îndeplini angajamentele anterioare pentru a elimina presiunile asupra companiilor străine de a transfera tehnologie către firmele chineze ca și condiție a accesului pe piață sau a aprobărilor administrative și de a elimina avantajele acordate de guvern pentru astfel de transferuri. Agenția comercială din S.U.A. a declarat, de asemenea, că partea chineză a acceptat să se abțină de la sprijinirea directă a investițiilor menite să achiziționeze înaltă tehnologie străină pentru a-și îndeplini planurile industriale – tranzacții deja restricționate de sistemul de securitate al S.U.A.. Vicepremierul chinez al comerțului, Wang Shouwen, a declarat că cele două țări au ajuns la un consens în privința procesului de combatere a mărfurilor contrafăcute și a intensificării protecției proprietății intelectuale, dar în ritmul Chinei.

Capitolul – Valută

Acordul valutar conține promisiuni din partea Chinei de a se abține de la devalorizările competitive și de a nu-și corecta rata de schimb pentru un avantaj comercial, potrivit U.S.T.R.. China oricum acceptase aceste propuneri de ani buni ca parte a angajamentelor sale față de Grupul celor 20. Un înalt funcționar al administrației Trump a declarat că acordul valutar se bazează pe dispoziții din Acordul comercial S.U.A. – Mexic – Canada, care impune ca cele trei țări să dezvăluie date lunare privind soldurile rezervelor internaționale și intervenția pe piețele valutare, împreună cu soldul trimestrial – date privind plățile și alte raportări publice către Fondul Monetar Internațional.

Capitolul – Obligații

Rezolvarea litigiilor este un angajament care permite părților să rezolve diferențele cu privire la modul în care tranzacțiile sunt puse în aplicare prin consultări bilaterale, începând de la nivelul executiv până la funcționari de nivel superior, au spus oficialii americani. Dacă aceste consultări nu rezolvă litigiile, există un proces de impunere a taxelor sau a altor sancțiuni. Lighthizer a declarat reporterilor că S.U.A. se așteaptă ca niciuna dintre părți să nu riposteze dacă s-ar lua măsurile adecvate ca parte a procesului și în urma „consultării cu bună credință”. În acord nu este prevăzut nimic care să interzică măsuri de represalii.

Capitolul – Serviciile Financiare din China

Oficialii americani au declarat că acordul include accesul îmbunătățit la piața serviciilor financiare din China pentru companiile americane, inclusiv în serviciile bancare, de asigurări, de valori mobiliare și de rating. Acesta urmărește să abordeze o serie de reclamații din S.U.A. de lungă durată cu privire la barierele investiționale în acest sector, inclusiv limitări ale capitalurilor străine și cerințe de reglementare discriminatorii. China, care s-a angajat de ani buni să-și deschidă sectorul serviciilor financiare către o concurență externă, a declarat că acordul va stimula importurile de servicii financiare din Statele Unite.

  • Ziarul Global Times din China a subliniat că nu toate instituțiile străine vor putea penetra piața financiară a Chinei.

„Desigur, entitățile din țările care sunt prietenoase cu China vor fi favorizate de poporul chinez”, se arată într-un comentariu publicat cu o zi înainte de anunțarea acordului.

Sursa: The New York Times cu sprijinul consilierilor economici din rețeaua externă a MEEMA

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare