Iohannis: Vrem ca vinovaţii de la Revoluţie să fie aduşi în faţa justiţiei

Vinovaţii de la Revoluţia din decembrie 1989 trebuie să plătească, respectiv să fie aduşi în faţa justiţiei, a declarat duminică preşedintele Klaus Iohannis, într-un discurs susţinut la Ateneul Român, unde a avut loc un eveniment comemorativ în memoria evenimentelor de acum 30 de ani.

„Azi, la 30 de ani distanţă, mă înclin cu recunoştinţă şi profund respect, în numele statului român, în memoria eroilor şi martirilor noştri care au pierit doborâţi de bastoane, seceraţi de gloanţe, striviţi de TAB-uri, ucişi de cumplita ură dezlănţuită a unui regim criminal. (…)

Fac astfel un apel către toţi românii, cu ocazia marcării Zilei Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii, să vorbim clar şi răspicat despre Revoluţia din Decembrie 1989. Revoluţia anticomunistă a existat, la fel cum şi regimul comunist a mutilat destinul acestei ţări! Să lăsăm adevărul să iasă la lumină şi să nu îl ocolim! De o parte a fost iubirea de ţară, apărată de eroii şi martirii noştri, iar de cealaltă parte au fost ura şi tirania în mâinile unui dictator şi ale acoliţilor săi. Doar asumând cu claritate ce a fost bun, dar şi ce a fost rău, vom putem construi o ţară dreaptă. Am spus deseori că vrem să ştim adevărul despre Decembrie 1989, vrem ca vinovaţii să fie aduşi în faţa justiţiei. Vrem dreptate!”, a declarat Iohannis.

El a motivat că „societatea noastră are nevoie să se vindece, pentru că România normală, sigură, prosperă şi predictibilă are nevoie de adevăr”.

„Generaţiile viitoare au nevoie de acest act de dreptate, pentru că doar din dreptate răsare spiritul liber. Până când Justiţia îşi va împlini însă această datorie istorică, găsesc extrem de potrivite cuvintele doamnei Ana Blandiana: „Atunci când justiţia nu reuşeşte să fie o formă de memorie, memoria singură poate să fie o formă de justiţie”. Darurile libertăţii sunt nepreţuite. Mai ştim cu toţii că democraţia are propriile vulnerabilităţi. Cum pot fi însă libertăţile apărate de fiecare dintre noi? Pentru a răspunde la această întrebare, am ales cuvintele unei femei de o putere uluitoare, un simbol al luptei anticomuniste.

Doina Cornea a spus cândva cum poţi rezista demn în faţa pericolului din jurul tău: „Ceea ce am de făcut e să-mi păstrez, cu orice preţ, calitatea interioară şi să fac să trăiască în mine valorile originare: iubirea, credinţa, speranţa, curajul şi libertatea; ideile de adevăr, de dreptate, de bine; cu un cuvânt, să trăiască în mine viaţa spiritului şi să contribui şi la trezirea semenilor mei.” Eroii şi martirii noştri au fost împreună şi tot împreună au izbândit.

A fi împreună şi pe mai departe ca naţiune înseamnă a continua să păstrăm Revoluţia Română din Decembrie 1989!”, a mai spus şeful statului.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare