Asigurarea locuinței împotriva dezastrelor naturale, cum ar fi cutremure, inundații și furtuni ar putea deveni obligatorie, indiferent dacă aceasta este locuită sau nu, dacă un proiect de lege în acest sens ar primi undă verde din partea Parlamentului.
- Proiectul, inițiat de senatorul PSD Liviu Pop și deputatul PSD Gheorghe Șimon, a fost depus la Senat – prim for sesizat, Camera Deputaților fiind forul decizional în acest sens.
Potrivit proiectului de lege, persoanele fizice și juridice asigură împotriva dezastrelor naturale, în condițiile prezentei legi, toate construcțiile cu destinația de locuință, din mediul urban sau rural, aflate în proprietatea acestora și înregistrate în evidențele organelor fiscale; obligația se aplică indiferent dacă construcția cu destinația de locuință este utilizată parțial sau integral în acest scop.
În cazul construcțiilor cu destinația de locuință aflate în coproprietate sau care au părți de uz comun, se încheie câte un contract de asigurare obligatorie pentru fiecare locuință în parte, indiferent dacă aceasta mai este utilizată sau nu în acest scop; în acest caz, prima de asigurare se plătește pentru fiecare locuință în parte.
„Locuințele situate în clădirile expertizate tehnic în condițiile legii de către experți tehnici atestați și încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic nu se asigură pentru dezastre naturale prin contracte PAD, până la data recepției efectuate la terminarea lucrărilor de consolidare a clădirilor”, mai spune proiectul social-democraților.
Sumele asigurate pot fi menționate în lei, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară le poate actualiza, doar dacă are în prealabil avizul Ministerului Lucrărilor, Dezvoltării și Administrației.
În prezent, conform legii 260/2008, proprietarii au obligația să încheie asigurări împotriva dezastrelor naturale în limita sumei, echivalentă în lei, de 20.000 euro pentru fiecare locuință tip A și 10.000 euro pentru fiecare locuință de tip B. Valoarea primei, în funcție de suma asigurată, este de 20 euro, în cazul locuinței tip A, și 10 euro pentru locuința tip B.