Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a avut, marți, o întâlnire de lucru cu reprezentanții formațiunilor politice pe tema regulilor privind desfășurarea campaniei pentru alegerile prezidențiale.
La întâlnire au luat parte mandatarii financiari desemnați și înregistrați, precum și echipele de campanie ale candidaților, a informat AEP printr-un comunicat de presă.
În cadrul întâlnirii au fost prezentate informații cu privire la etichetarea materialelor de publicitate politică, precum și prevederi din Ghidul finanțării campaniei electorale. Documentul elaborat de AEP poate fi consultat pe site-urile instituției, la adresele: www.finantarepartide.ro și https://www.roaep.ro/legislatie/wp-content/uploads/2025/03/HAEP-nr.-11-2025.pdf.
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale începe pe data de 4 aprilie, ora 00:00, și se încheie la data de 3 mai, ora 07:00. În eventualitatea organizării unui al doilea tur de scrutin, campania electorală începe de la data validării rezultatelor primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională a României și se încheie la data de 17 mai, ora 07:00.
AEP subliniază că, indiferent de mijlocul de distribuire, inclusiv prin intermediul programelor de radio și de televiziune, precum și al serviciilor media audiovizuale la cerere, materialele publicitare distribuite de actorii politici trebuie să conțină o serie de informații:
– o indicație privind faptul că reprezintă un material publicitar politic;
– candidatul sau formațiunea politică la cererea căreia sau în numele căreia este pregătit, plasat, promovat, publicat, distribuit sau difuzat materialul publicitar politic, respectiv numele și adresa de e-mail, precum și adresa poștală a candidatului, atunci când aceasta este dezvăluită public de către acesta, sau adresa sediului, în cazul formațiunilor politice;
– o mențiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unor tehnici de vizare a unui public-țintă sau de distribuire a materialelor publicitare, în sensul art. 3 pct. 11 și 12 din Regulamentul (UE)2024/900 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 martie 2024 privind transparența și vizarea unui public-țintă în publicitatea politică, atunci când este cazul;
– o mențiune că sumele cheltuite pentru pregătirea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea sau difuzarea materialului publicitar politic provin exclusiv din sursele permise de Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
– după caz, o mențiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unei promovări electorale sau al unei promovări electorale plătite;
– codul unic de identificare a mandatarului financiar înregistrat la AEP.
Regulile de etichetare a materialelor publicitare politice au fost stabilite prin Hotărârea AEP nr. 9/2025. Actul normativ poate fi consultat la următorul link: https://www.roaep.ro/legislatie/wp-content/uploads/2025/03/HAEP-nr.-9-2025.pdf.
Mai multe reguli cu privire la desfășurarea campaniei electorale au fost stabilite prin Decizia nr. 54D/26.03.2025, adoptată de BEC, ce poate fi consultată la următorul link: https://prezidentiale2025.bec.ro/wp-content/uploads/2025/03/decizie_54D.pdf.
Plângerile cu privire la campania electorală prin intermediul platformelor online foarte mari se adresează Biroului Electoral Central pentru alegerea Președintelui României din anul 2025.
Modelul orientativ al plângerii, lista platformelor online foarte mari conform prevederilor Regulamentului (UE) 2024/900, precum și lista birourilor electorale competente să soluționeze plângerile cu privire la campania electorală, altele decât cele care vizează platformele online foarte mari, pot fi regăsite în Anexele Deciziei BEC nr. 54D/26.03.2025, disponibile la următorul link: https://prezidentiale2025.bec.ro/decizii-in-aplicarea-unitara-a-prevederilor-legii/.
Evenimentul de marți a fost organizat de AEP în colaborare cu Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). De asemenea, au participat reprezentanții OSCE/ODIHR (Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului din cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa), care efectuează Misiunea Limitată de Observare a Alegerilor Prezidențiale 2025 din România.
Sursa: AGERPRES